Licențe. Poveste de adormit copii

Facebook. Punct com. Terms. Data use policy. Information we receive and how it is used. Apoi How we use the information we receive. Scrie ținem datele cît credem că te–ar ajuta. Dar ștergerea este garantată mai încolo. Cînd? Nu se specifică. Probabil pînă în primele zile ale Apocalipsei.

Facebook. Punct com. Terms. Statements of Rights and Responsibilities. Secțiunea a 2a: Sharing Your Content and Information, punctul 1:

For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

Adică, pentru ăia mai cretinei ca Dinu Lazăr sau fanii lui Voicu Bojan, cînd publici pe Facebook, Facebook Inc. și nu Facebook poate să facă ce vrea cu aia. Și pot să și sublicențieze! Și nu doar ce este pe Facebook. Ci ce este în relație (!) cu Facebook. Acel în relație nu e definit. Interesant?

Punctul 4 e și mai erotic:

When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture).

Imaginația e liberă!

Google. Google plus. Google Picasa. Google Blogger. Sau ce alte servicii vă coafează pe voi. Au unificat politicile. Mergem pe pagina în engleză: https://www.google.com/intl/en/policies/terms/ și secțiunea Your Content in our Services. Bomboana pentru cretinei este pusă la început să se lingă mulțumiți pe boturi:

You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

Impresionant! Ceva consfințit de tratate internaționale îmi rămîne mie! Cîtă generozitate ca Google să se mențină în limitele legale! Noi avem mai mulți prostălăi la mașina de tradus a Google. Ei cred că sînt inteligenți. Inteligenți ar fi fost dacă ar fi refuzat contractul. Dar asta este o cu totul altă poveste. Mai departe:

When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content. The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones. This license continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing you have added to Google Maps). Some Services may offer you ways to access and remove content that has been provided to that Service. Also, in some of our Services, there are terms or settings that narrow the scope of our use of the content submitted in those Services. Make sure you have the necessary rights to grant us this license for any content that you submit to our Services.

Licența pe care și–o auto–oferă continuă și DUPĂ ce ștergeți informația.

O dată Google a pornit Google Books. Scanează lucrări aflate în domeniul public, dar și cu restricții la multiplicare. S–a pus problema că nu au voie să facă asta. Procesul se lălăie, siteul este public, nimic nu se schimbă. Au spus că vor plăti editurile, care ar urma să plătească autorii volumelor. Dar nu se zice nimic de cei care produc altceva decît textul: fotografii, ilustrații, șamd. Nici un cuvînt. În România, cel care face coperta nu are nici un drept dacă semnează cu o editură românească. Dar cum ar fi cu cei care dau dreptul doar pentru o ediție și aia tipărită? Nici un răspuns.

Oricum, formularea aia sublimă poate să spună și că dacă o să–și creeze propria companie de stoc de imagine nu sînt neapărat obligați să compenseze autorul cu ceva. Pentru că intră la „operating, promoting, and improving our Services”.

Cam toate siteurile sodomizate de intelectul contorsionat al românilor au licențe pe măsură. În plus românii sînt atît de nesimțiți încît să își stocheze emailul și multe alte date personale și comunicări la fel de personale pe calculatoare în țări cu tradiție opresivă și anti–populară. Cum ar fi Statele Unite sau Marea Britanie. Recent, o asociație a cerut în tribunal să afle cît își permite statul american să citească aceste mesaje private.

Și apoi citesc cum se revoltă șobolanii în consiliu: mi–au furat pozele. Nu. Le–ai dat. Pentru că ești un imbecil. Pozele se țin pe net pentru a se da tuturor celor care pot să le acceseze. Altfel se țin în mapă. Mai moare cîte o vedetă. Mai iese un șobolan la rampă: m–au furat! Nu. Au făcut ce trebuiau să facă. Peste tot a bătut gongul că o să moară X. Și nici unul din ăștia nu s–a dus să facă o tură de redacții cu mapa la braț. E! Probabil nici nu au drept semnat de publicare și redistribuire a pozei. Dar cică România este o mare ambasadă americană: ce se vede se poate poza. Mai puțin pe lîngă ambasada Statelor Unite, bineînțeles. Dar nu o să vezi ciorditori de poze pe unde se riscă să se ia bastoane în ceafă. La fel cum nu am auzit de șobolănelul ăla scurt și îndesat de Florin Ghioca să fi mers pe bune în vreo zonă de conflict. Întîi de toate, biletul e prea scump. Și, în plus, ar risca să fie împușcat. Una e să ții seminar și să fantazezi papagalilor veniți să se uite în gura ta și alta este să o faci pe bune. Te cam caci pe tine. De asta floarea gîndacilor de bălegar a AAFR aflați în orașele în care s–a tras în 1989 nu erau acolo unde se trăgea. Ei pozau peisaje. Și apus de soare. Iunie 1990? București? Andrei Pandele poza cînd era liniște și atunci în fugă spre casă. Ia gîndiți–vă cîte kilograme de antreuri trebuiau alții să transforme în căcat în locul plevei: Dinu Lazăr, Andrei Pandele, și care mai erau pe acolo A.FIAP, E.FIAP și altele.

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: