Paulescu și Fleming

Nicolae Paulescu a luat o idee circulată larg în zilele alea. Se știa că în pancreas este ceva ce o dată lipsă dă diabetul. Se știa deja că este nu doar o substanță, ci chiar un fluid. Se știa cum se măcelăresc cîinii pentru genul ăsta de joacă însîngerată. Se știa cam tot ce a știut Nicolae Paulescu cînd a murit.

Fleming a descoperit penicilina. Dacă diabetul este o boală a confortului de cele mai multe ori, aplicațiile penicilinei sînt mult mai generale. Dacă Nicolae Paulescu făcea un joc de-a cercetarea pentru un tratament al unora precum sfinții Constantin și Ștefan Moldoveanu, Fleming a venit cu un tratament de-a dreptul marxist: copii, bogați și săraci, toți aveau uz pentru penicilină. Chiar și turbatul ăla de sfîntu închisorii avea nevoie de așa tratament antibiotic la Pitești la reeducare.

Fleming a recunoscut că a fost un accident observația făcută. Paulescu nu a recunoscut la moarte că era mai puțin cunoscător de cînd s-a despărțit de profesorul francez care l-a învățat medicină. La Paulescu nu putem vorbi de un accident, pentru că Paulescu *nu a descoperit NIMIC*.

Dar stai!

Fleming a avut o viață întreagă de cercetare. El nu a căzut bolnav la pat că conspirația evreiască nu îl apreciază de ajuns de mult pentru geniul său. Și a mai avut și alte contribuții la știința medicală, mai putin accidentale, mai puțin spectaculoase. Nicolae Paulescu nu a mai avut nimic în știința medicală. Dar a fost un ideolog atroce, depășind un Joseph Mengele în ideologie.

Haideți să contestăm de amorul artei descoperirea lui Fleming. Saxonii au atîția alții care să fi produs progres. La români unde sînt ceilalți? Cunosc mulți șoferi. Știu români funcționari de stat supărați că salariul e mic. Dar nu se cară acolo unde salariul le-ar fi bun. Știu toate formele posibile de plimbători de hîrtii prin instituții de toate felurile. Am cunoscut politicieni care se pot plînge de cîte în lună și în stele. Știu și mediciniști cu titlul de cercetător. Știu alți mediciniști care plimbă hîrtii pentru diverse trusturi medicale. Dar indivizi care să studieze ceva, asta nu știu. E obsesia cu teoria și practica. Și toți par să găsească o carte pe undeva și să devină practicieni. Nu știu dacă ce e în cartea lor e adevărat sau nu, dar pe moment funcționează.

Deci, dacă i-ar da lui Nicu Paulescu nu unul, ci două premii Nobel, românii tot niște nespălați ar rămîne. Și saxonii ar produce cercetare în continuare.

Etichetat

Un gând despre „Paulescu și Fleming

  1. Vasile spune:

    Fleming nici nu a descoperit efectul mucegaiului asupra bacteriilor, nici nu a identificat mucegaiul respectiv corect, nici nu a sintetizat, si nici nu a descoperit formula chimica a penicilinei. Deci se aseamana mai mult decat crezi cu Paulescu. Iar de comparatia insulinei cu penicilina nu mai zic nimic…

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: