Charles Bukowski sau Marin Preda?

Mă gîndeam că fiecare își continuă să–i zicem chemarea după ce dă de bine. Asta știe să facă. Și face. Pentru că îi place. Faima, cariera politică, familia, șa îl pot întrerupe, dar revine. De bine de rău Păunescu a continuat să versifice și după aia. Ceea ce nu se poate spune de ceilalți hartiști de marcă.

Marin Preda a fost mare pentru că a vorbit într–o perioadă de deschidere despre ceva rămas tabu. A și scris. A și fost publicat. Asta se uită. Cenzura l–a acceptat. Dar cineva undeva a luat măsuri. Și cartea a fost retrasă. Eu nu îmi amintesc nici un alt caz. Poate a fost chiar autorul cînd s–a prins că miza este cam mare. Nu pare să se știe. Și oamenii, chiar și cei de specialitate, preferă mitul realității potențial neplăcute.

Dar Preda avea un gen din ăla realist socialist. Așa a fost format. Și nici un moment nu pare să își fi pus problema că se putea și altfel. Pe partea cealaltă a lumii Charles Bukowski scria altfel. Era cu sex și pileală. Și? Nimic nou. Scribii români erau alcoolici de diverse calibre și toți înfometați după sex. Cel mai nașpa era cu ăștia cu studii de specialitate. Făcuseră o facultate de damă într–o societate masculinistă și paternalistă. Strîngeau din dinți și din buci așteptînd să treacă anii pînă cînd vor prinde frîiele. Doar puterea era pentru ei, avînd puțulica necesară descrierii postului. Femeile se băteau pentru posturile mai de jos. Căci nu toate aveau spatele țoapei mediocre Zoe Petre ca să treacă printre grade ca rața prin baltă.

Măcar Marin Preda a continuat să scrie. Ăștialanți au rămas cu îngropatul minciunii cu operele cenzurate, eventual cîte un curs publicat la editura unuia care le era dator. Eu prefer Bukowski și mă piș pe Literatura Română, o literatură mare pe plan local atîta timp cît a avut monopolul. Poate asta vor să spună și clienții cînd preferă Coelho și Clavell traduși prost unui Mircea Cărtărescu.

Etichetat ,

2 gânduri despre „Charles Bukowski sau Marin Preda?

  1. Cuvânta spune:

    Am citit un pic din toti cei trei si m-as intoarce doar la Bukowski si Clavell, si pe Clavell l-as lua si acasa.

    • Criticul Foto spune:

      Partea proastă este că Clavell mai bine scria SeFe. Scrie roman istoric, dar e foarte prost documentat, chiar și pentru standardele vremii. Și avea nevoie pentru a–și rezolva problemele pe care le–a avut cu ocazia răzbelului, cînd a fost în lagăr la japonezi. Ceea ce nu îl face mai puțin lizibil decît celelalte Ultime nopți de dragoste.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: