Poate Camil Petrescu nu ar fi murit o labă dacă nu s-ar fi născut în România

Mă gîndeam după ce am terminat The Color Purple că Camil Petrescu nu ar fi murit, poate, o labă, dacă nu ar fi avut neșansa să se fi născut în România.

Biografic este o otreapă. Copil rămas fără părinți într-o țară de căcat, hiper-patriarhală și obsedată de avere. Cu timpul el dezvoltă că e băiat deștept. Pînă aici nu am nimic de zis. Dar cumva el crede că lumea i se cuvine. El este destinat unui viitor major și Satana i se pune în cale. Prințul pierdut din leagăn, dar cu un însemn undeva ca să fie recunoscut cînd va veni vremea.

Am mai scris despre romanul lui Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război. A fost și ecranizat într-un film foarte prost de Sergiu Nicolaescu. Cu niște actori foarte insipizi, pe măsura povestirii. Ultima noapte este iluzia lui Camil Petrescu. Ce ar fi vrut să fie și nu a fost. Mintea meschină a unui român, rupt între idealuri. Să pară inteligent? Să para dandy? Să pară erou? Să pară multi-ograsmic? În final, el nu este nimic. Ar fi putut să fie una din acelea. Poate. Dar cine aleargă după mulți iepuri nu prinde nici unul. Aici, Ștefan Gheorghidiu este ce Camil Petrescu visa seara, după masturbare, dar înainte să adoarmă. Astfel trecutul se suprapune bine. Viitorul e diferit. Și, amuzant, în final este tot un ratat. Dar un altfel de ratat, mai rafinat. Personajul. Nu autorul.

Camil Petrescu ar fi putut să scrie despre el. Despre cine a fost. Despre lumea pe care a cunoscut-o. Nu eroul de război care ar fi vrut să fie, ci mocirla mahalalei de la Obor. Nu studentul eminamente intelectual. Ci nespălatul care trebuie să ia note mari dacă nu vrea să ajungă o slugă fără dinți în gură. Dar ca să scrie experiențele lui ar fi trebuit să trăiască altundeva. Ar fi trebuit să citească altceva. Și dacă Camil Petrescu ar fi fost altcineva, cu alte lecturi, acela nu ar fi trăit în mahalaua Oborului.

Așa că, oricum ar fi, mahalaua de la Obor este condamnată uitării în toată splendoarea latinității sale.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: