Pache Poenaru a inventat stiloul. Și?

Pentru cine ajunge accidental aici e important să scriu că eu consider că Petrache Poenaru este irelevant pentru omenire. Dar pentru rromâni este un motiv să scoată ochii Ioropii că stiloul este produsul unui boiernaș de provincie ridicat la rang de secretar personal al unei personalități de provincie într-o țară la marginea istoriei. Și? Să zicem că cartușul lui Poenaru ar fi un stilou Parker, ca ăla copiat de Hero la chinezi special pentru copiii socialiști ai României. Și?

Ce relevanță are stiloul? Pentru oamenii care scriau mult în secolul 10 era sfîntul graal, era imediat după o feliație de la sfînta Maria. Adică zero pentru cei doi greci și un ucrainian care știau să scrie în ceea ce urma să fie România.

E vorba de un patent. În vreo cinci cărți despre istoria scrisului și două despre istoria stiloului nu am găsit nici o referință că acel patent ar fi fost vreodată utilizat comercial. Iar la cîteva zeci de ani după aceea, pe cînd Zelea-Codreanu era profetul ortodoxiei capitaliste, stilocul, ca și ceasul era o ocazie de a-ți flutura averea: aur, finisaj în materiale prețioase.

Și chiar dacă Bic nu ar fi patentat pixul cu bilă care nu curge, ce ar fi fost? O invenție marginală, insignifiantă. Un secol mai tîrziu oamenii scriu cu un stylus pe tabletă. Creionul este tot acolo. Stiloul este o chestie pe care o primești și o ții undeva într-o cutie. Sau scriitorii din toată lumea ar trebui să plătească răscumpărare românilor pentru fiecare pagină scrisă la calculator și scoasă la imprimantă?

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: