Avantajul Antemurale Christianitatis

Avantajul Antemurale Christianitatis este unul strategic. Într-o strategie ideologică. Presupune că grupul care își arogă acest drept este un grup excepțional. În același timp, zidul, ca orice zid, delimitează pe ai noștrii de, vai, ai lor. Ca pentru orice regim fascist, implică nevoia de a proteja ceva. Cu sacrificiu. Sacrificiu personal, evident. Cum zicea dictonul valah? Nu fă ce face popa, ci ce zice.

Chiar în absența pericolului, reîntărește valoarea intrinsecă a chestiei protejate. Și necesitatea apartenenței tîmpe la grup: cine nu-i cu noi, e împotriva noastră.

Apoi apar avantajele mai subtile. În afara gardului e rău. Rău pur. Aceiași sursă de fantasme din care a fost inventat iadul. Înlăuntru gardului e binele. Acel bine care merită sacrificiul. De unde asocierea: mori pentru binele ăsta, te duci în rai la binele ăla. În speță dacă occidentul are scriere cultă și apă caldă, asta îi face pe români acționari la toate acestea. Pentru că vestul nu avea cum să aibă astea singur, dat fiind răul de dinafara gardului. Apoi, un neam de coate goale are acum posibiliatea de a cere dividende în urma unei datorii imaginare: vestul trebuie să ne dea pentru că i-am protejat. Astfel paznicul devine terorist. Avantajul minții de creștin: cei de afară sînt răi, ce e rău dacă omorîm cîțiva din ăștia protejați pentru a scoate niște bani? Ăilanți ar fi făcut mult mai rău, cu atît mai rău cu cît sînt mai ireali.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: