Cine a fost Chendrinos a lu Cleopa?

Chendrinos a fost mare. El a indexat istoria lumii. Cleopa îl dă referință. Ceea ce e mai mult decît dau Iorga și Hașdeu pentru istoria românilor. Dar ce convenabil! Cartea lui Chendrenos nu se tipărește. Față de biblii care au cîte o ediție la cîțiva ani și fiecare patriarh își îngrijește de propriile ornamente pe pagina unu, istoria lu Chendrenos nici nu știu dacă e tradusă în română. De fapt, nu am nici o propoziție în toată diareea fundamentalistă imbecilă a lui Cleopa Ilie prin care să înțeleg că a ajuns să îl citească pe Chendrinos și nu un conspect din presa bisericească greacă tradus de un binevoitor nu prea cunoscător de greacă. De fapt, în superioritatea lui intelectuală, Cleopa Ilie uită să dea referințe: cine a fost Chendrenos, ce a făcut, cîte neveste a avut și cîti episcopi a procreat el cu nevestele legale.

Și omul, adică Cleopa, are mare dreptate să le omită. Pentru că nu mai dă așa bine cînd proba ta zdrobitoare pentru calculul distanței între Adam si Noe este Almanahul Ortodox 1967 scos în satul Miți Piți de cuviosul Averchie pentru a-și acoperi datoriile la poker.

Chendrenos a fost un grec. A trăit în secolul 11. Nu se știe cine e. Se presupune că era călugăr. Dar nu e nici un argument, altul că era foarte fundamentalist. Ceea ce nu era deloc remarcabil pentru secolul 11. Mai mult, cronicile lui sînt plagiate. Nu plagiate. Indexate. Omul ia textele pe care le-a găsit și le masează într-un singur text.

Chendrenos este relevant pentru Adam și Noe, ci pentru că de la Strabo și pînă la Iorga sînt foarte puține cronici despre Balcani. Ceea ce nu înseamnă că e adevărat ceea ce e scris acolo. Ci doar că ne ajută să ne facem o imagine despre perioadă așa cum era descrisă de un contemporan. Sau, mă rog, mai contemporan decît noi.

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: