Istoria de la Chendrinos. Sau Kedrenos

Eu am citit prima dată de Chendrinos la Cleopa Ilie. Pe atunci nu știam că sînt fundamentalist. Nici nu înțelegeam ce e aia
fundamentalism. Și ani mai tîrziu, cînd am aflat ce e aia
fundamentalist, am știut că este ceva ce definește islamul și că Arsenie Boca este pe atît de iluminat pe cît este de talentat în ale picturii murale. Azi știu că Arsenie Boca a fost atît de iluminat pe cît de talentat în ale picturii murale.

În dialog cu un eretic de paie, inventat pentru ca un țăran, care avea drept culmea culturii că poate să citească și altora din cărțile de imnuri, să poată să fie și mai deștept decît este. Adică Cleopa despre Cleopa. Și Cleopa cîștigă detașat în contra adversarului inventat. Un fel de Sandra Brown cu rochie neagră și interdicție la sex.

Păi Cleopa, în cartea scrisă de el despre el cu el ca star, este provocat de eretic.

Adică Cleopa scrie o carte. O carte care se va publica. Și cu care se vor ataca oamenii aparținînd altor secte decît cea a patriarhiei române. O carte care a fost scrisă pentru a se publica industrial. O carte care a fost scrisă pentru a da muniție celor care, inspirați de duhul sfînt de la spate, vor merge să dea cu biblia patriahiei în capul
necredincioșilor. Cu duhul blîndeții bineînțeles.

Și așa o carte agresivă, ne prezintă un calugăr. Un călugăr care este agresat în activitățile lui cotidiene de către un eretic care nu se clar ce pana mea căuta tocmai acolo unde putea să își ia ciomege în spate. Binecuvîntate de măicuța domnului, bineînțeles.

În trecere sînt prezentate activitățile pentru care călugarul primește casă, masă și salariu de la stat: somn, păpica, meditat la umbra copacilor. Nimic productiv. Omenirea să se ducă dracului. Și să producă pentru ca el, călugărul să facă burtă cuvioasă. Pentru că la mănăstire se duce războiul nevăzut.

Și Cleopa îl citează pe Chendrinos ca fiind autoritatea dumnezeiască care a măsurat timpii istorici. El, Cleopa, știe de la el, Chendrinos, cît a fost de la Adam pînă la Noe si de la Noe pînă la Isus. Iar de la Isus știe toată lumea. Și prin aceasta se dovedește, miraculos cum altfel, mai aproape de dumnezeul lui decît ereticul.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: