Transhumanța așa cum era practicată de români

Transhumanța așa cum era practicată de români nu e. Nu a fost. Cioban e transcrierea precisă a unui cuvînt turc. În Balcani mai făceau asta. Dar erau albaneji și alții. Relevantă este apariția mitului: secolul 19.

În secolul 19 se dezvoltă turismul. Devine drăguț să te duci tu boier orășean la țară. Tocmai se reinventau mituri vechi de secole. Ciuma nu o aduceau purecii de pe șobolani. Ciuma o aducea aerul viciat. Asta a fost probată științific de un mare om de știință și medic.

Ciuma venise în Europa. Papa, dumnezeu pe pămînt ca puzderia de patriarhi estici, se căca pe el. Era prea tînăr ca să se ducă în rai. Multe pițipoance de posedat și exorcizat. Sau poate tineri efebi dați domnului. Irelevant. Deci angajază cel mai tare medic al vremii cu o căruță de bani. Acesta îl scoate pe papă și toată suita în curte. În piață adică. Îi organizează rapid. Și pune pe toată perioada ciumei în Roma să se ardă lemne. Peste tot în jurul pieții. Pentru că ciuma, se știe, vine de la aerul viciat. Iar focul purifică aerul. Întîmplător, labele scurte ale șobolanilor nu îi făceau de ajuns de săltăreți pînă la nivelul pe unde se băgau și scoteau mărfuri în cercul divin de foc. Morala? Roma moare, dar nici unul în cercul papal. Deci aerul viciat.

Orașele de secol 19 au parte numai de aer viciat. De fapt, înainte de apariția canalizarii, problema este că traversarea orașului presupune să mergi pînă la glezne în căcat diluat în pișat. Și boierii pleacă la țară. Aer curat. Sănătate. De unde mitul cu ciobanul care a trăit pînă la o sută și ceva de ani pentru că nu i-a vazut nimeni certificatul de naștere. În culmea acestui curent apar pînă și creații literare, vezi Heidi, care vorbesc despre sănătatea băutului laptelui proaspăt muls pe cînd pasteurizarea era încă un vis.

Transhumanța se petrecea în Alpi, ca și Heidi. Din Austria pînă în Franța, mai toată în Elveția. E frumos. E sănătos. Dă cultura educației fizice. Și e și cult, vezi poeziile populare recitate de țăranul cu carul încărcat cu lemne de foc pentru a face boierilor cald la poponeață și fofoloancă. Deci de ce n-ar avea și românii asta?

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: