Înapoi la Ștefan cel Mare

Ștefan Mușat erau mulți. Cred că numai în generația lui și din neamul Mușatinilor erau mulți. Dar vezi exemplul lui Ceaușescu Sr. doi copii ai acelorași părinți pot să aibă același nume fără măcar ca unul să fi murit înainte de nașterea celui de-al doilea. Apoi este tradiția paternalistă de a boteza copiii după numele tatălui peste generații și următorii după numele rudelor apropiate: bunici, unchi, șamd.

Ștefan Mușat era mic de statură. Era rău – caritate pula cu tot creștinismul lui. Era lacom riscînd în toată cariera lui viața țăranilor pentru a nu pierde din teritorii și avere. Nu era cult. Probabil era analfabet. Îl durea în cur de biserică, dar știa că popimea putea să funcționeze ca un radio cu cîteva sute de ani înainte de Societatea Română de Radio. Așa că el nu construia biserici. El cointeresa popi.

Popo, vrei putere? Vrei servitori, chiar dacă ești un țăran prost, al șaptelea copil al unui tîlhar? Vrei bani? Vrei propria vistierie? Na biserică!

Apoi, cînd veneau alții, care să atenteze la mica curte regală divină, cine era mai hotărît să urle Muuuriți pentru dumnezeu și creștinătate, futu-vă muma-n cur!? Popa cu duhul blîndeții. Adică toți copiii pe care i-a făcut de-a lungul unei bogate activități călugărești de scoatere și băgare de demoni și penisuri prin diverse țărăncuțe credule și supuse, toți aceia pot să certifice că papa avea duhul blîndeții și era și foarte generos.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: