Despre monede – kosonul și leul

Românii ce au avut în istoria lor contrafăcută două monede. Kosonul și leul. Kosonul este o monedă de aur, găsită în zona atribuită dacilor. Nu se știe ce e cu ea. Doar că e un aur de o puritate mare și că e veche. Deci se vinde bine. Este numele șefului de ceată de tîlhari? Este numele monedei? Probabil este una din astea două pentru că așa botezau oamenii monedele, nu că ar fi vre-un indiciu. Mai mult, sînt scrise în grecește. Monedă dacică, cînd dacii erau analfabeți? Sigur, doar nu s-a găsit prin alte părți.

Cealaltă monedă națională este leul. Unde ceilalți au lire și franci, ai noștrii au leul. Falnic nume. Falic nume. Leul, regele animalelor. Pentru o monedă de tot căcatul. Perioada ei cea mai puternică a fost atunci cînd avea valoarea stabilită 1:1 cu francul. De atunci a fost la vale. De fapt, i se și spunea franc. Dar asta e o confuzie grosolană. Altă perioadă deosebită la care se raportează românii mai bătrîiori a fost economia controlată a lui Ceașcă, pe cînd era la paritate fixă cu dolarul. Pe atunci era o monedă foarte respectată. Oricine trecea prin România era obligat să schimbe bani și nu avea voie cît călătorea prin grădina zoologică să dea bani străini la maimuțe, nici pentru sex oral.

Doar că leul este mai puțin romantic. Leul erau bilete de bancă tipărite de ING. Olandezi. A căror emblemă este și acum leul. Doi. Zero. Un leu desenat. Franci? Fugi d-aci! Două zeci lei. Ura! Avem monedă națională!

Anunțuri

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: