Cum e cînd te iubește dumnezeul creștinilor

Păi e bine. Vine unul Constantin. Un bastard cu pretenții la tron în Bizanț. Și el constată că a avut succes la caft și vărsare de sînge cu crucea dumnezeului cel blînd care predica proștilor cu obrazul și cămașa. Așa că îi face religie de stat și le dă nas și dregătorii. Drept recunoștință orașul devine orașul lui Constantin. Cronicile despre viața lui Constantin dispar subit. La fel cum dispar și referințele la botezul său arian ulterior celui de care vorbim. Iar mă-sa devine prima sfîntă de prim rang în panteonul creștinesc, aceasta avînd un fin nas la relicve. Ea descoperă întreaga geografie consacrată de acum a creștinilor. Care e Muntele Măslinilor. Și cum pulică dumnezeul urcă pe un deal și declară că e ditamai muntele.

Tot Elena găsește locul nașterii la Betleem, ex Viclaiim. Și face de o biserică. Distruge niște temple deja existente, tradiționale, dar cînd ai atîta armată cine să se mai supere pe tine? În plus, nu e nici o problemă, fiecare popă, pînă astăzi are o vrajă prin care totul devine bun de consum: sfințirea.

Dar nu Constantin instaurează teroarea creștină. Ci Teodosie I. Care de cîte ori are cîte o răfuială trimite popii ca să interpreteze textele sfinte. Așa devine legal să te servești cu ce vrei tu din temple, dar să te ferească sfîntul să iei de la biserica creștină. Aia a săracilor. Săraci cu icoane și biblii aurite. Cu tacîmuri pentru cina divină din argint. Nu mergea din cupru ca să vezi cum dispare cocleala în sîngele mîntuitorului, trebuie argintărie masivă acolo unde nu e aur.

Și erau așa dedicați că au început să stabiliească standarde. Maria și ceilalți sfinți apa costumați după moda de Asia Mică din care a derivat și standardul de îmbrăcăminte musulman. Broboade. Privire sfioasă. Țesături fine pentru analfabeta casnică a unui tîmplar dintr-un fund de deșert.

Și toată îndumnezeirea asta le-a dat Ciuma lui Iustinian. Care pare-mi-se că e și sfînt, sau semisfînt la creștini. Ocazie cu care mulți s-au curățat. Chestie care a dus la slăbirea imperiului și preluarea sa de către turcii otomani și musulmani pe deasupra.

Ca să vezi ce face obișnuința din om. Dacă Constantin a fost de ajuns de șmecher să își facă talisman din Isus că i-a cîștigat bătălii, epigonii nu au considerat că mascota bătută în cuie nu merită atenția cînd le-a pierdut războiul și imperiul.

Și cumva trebuie să fi supărat pe musulmani că au luat ditamai piramida ortodoxă fără uz practic din Constantinopole și au făcut-o piramidă musulmană fără uz practic în Istambul. Templul Venerei de la Viclaiim? La dracu cu el!

Anunțuri

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: