Secuii

Secuii sînt alt nume pentru maghiari. Și totuși, pe vremea lui Unio Trium Nationum sînt separați. Și totuși ce e cu autonomia secuilor?

E că autonomia aceea au tot avut-o pînă au cîștigat-o legionarii aflați sub steagul roșu, gașca lui Ceaușescu.

Din nou, sînt niște părți uitate suspect.

Maghiarii își obțin autonomia față de Austria. Aveau deja propriul parlament, ceea ce nu se punea problema pentru români pentru încă un secol și mai mult.

Românii profită de primul război mondial să se bage să ia teritorii. Nu le iese. Sub conducerea celui ce se va face mareșal prin mila mă-sii, Ion Antonescu, românii se vor apăra inteligent pentru a-i da ocazia unui Nicolae Paulescu să se declare învins în cursa pentru ceea ce se va numi insulină.

Războiul se termină. Ciorile de români ies de după pietrele pe unde se ascundeau și se duc la cucerire. Ungaria nu are voie să se apere. Ceea ce înseamnă că românii bat, ucid sau violează după cum le dictează dumnezeul mitropoliei viitoare patriarhii.

Și totuși secuii au zona în care sînt peste 75%. Ce te faci? Muie! Facultățile devin facultăți române, teatrele maghiare devin teatre naționale în română, șamd

Vine al doilea război. Eu am fost pus să repet ca boul, sau ca românul dacă preferați, că ungurii au luat transilvania. Așa o fi? Nu. E vorba de partea de nord, nu prea contaminată cu români. Dacă Clujul ulterior avea o minoritate română, deja la viitorul Satu Mare nu erau români decît cînd se întorceau de la furat din vest. Mai mult, dată fiind istoria recentă, la sfîrșitul celui de-al doilea război Uniunea Sovietică nu vrea să le dea românilor administrația Transilvaniei. Românii s-au rugat cu lacrimi. Și cuțitul la spate, bineînțeles. Secuii o iau în mînă și de data asta. Și e treaba lor, doar sînt paznicii de pe graniță.

Secuii au autonomie. 1952-1968. Bine, semnele indicau că va fi vai de curul lor. În 1960 deja zona devine zona Mureș. Au autonomie. Dar se schimbă numele.

Și a dracu coincidență! Ținutul Secuiesc trebuie să fie reorganizat în trei județe. Delimitarea este aproximativă astfel încît unii sînt lăsați pe dinafară. În mijlocul zonei, secuii sînt în continuare majoritari. Dar la margini nu mai sînt pentru că mediile se fac cu restul zonelor puternic colonizate de români.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: