Goții și gepizii

La școală istoria este un basm cu zîne. Se vorbește despre cele N miracole ale antichitații, la fel de reale ca Troia cu un secol în urmă. Colosul? Nu au rămas nici soclurile. Grădinile suspendate? Păi nu aveai cum, că e deșert. Detalii picante despre armata celor o mie de nemuritori, care nici măcar nu erau o mie. Și după aia, paf! Dacii au fost cuceriți. Dacii au fost latinizați. Romanii se retrag. Dacii rămîn, ca să le facă în ciudă istoricilor maghiari. Dacii. Pauză.

Și urmează perioada Marilor Migrații. Cu majuscule. Sau bold. Omenirea s-a dezvoltat după mintea românului ca un om. La fel de antropomorfă este istoria ca și dumnezeul la care se închină.

A fost perioada sclavagistă. Și s-a terminat. Apoi a fost altceva. Sclavia e abolită în ceea ce urma să devină România pe la secolul 19 era noastră.

A fost perioada marilor migrații. Apoi a marilor descoperiri. Columb descoperă America, care nu era pierdută, pe cînd Amerigo încă nu se născuse și care era populată!

Și ești pus să reciți în bun stil medieval educativ cum au venit Avarii și Gepizii și toate neamurile alea. Nu are legătură cu nu mai era picior de dac acolo, pentru că ăștia se combină. Înveți numele și ai scăpat. Tu ești fericit că te-au lăsat în pace și nu remarci că în loc de combinare poate a fost o eliminare. Poate nu mai era nimeni. Și s-au instalat așa. Dar de ce s-au instalat așa?

Pentru că este o invenție. Se ia colonizarea Americii. Un proces contemporan celor care au inventat poporul român. Și se pune în context istoric. Dramă de epocă. Cu rochii ca pe vremea aia și case făcute din fațade de carton colorat. Un orășel de western, cu temă dacică.

Cum arăta satul dacic? Nimeni nu știe, dar sigur exista.

Piesele omise din prostia învățătorilor de istorie sînt legate de 275-500 e.n. Neamuri germanice. Vorbitoare de limbi germanice. Din care nu s-a păsat nimic. Ceea ce zice mult de latinizarea anterioară.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: