Cum știm că dacii au fost latinizați?

Păi este foarte simplu! Oricine poate să o spună! Adevărat. Doar că, dacă cineva o spune nu devine și adevărat. Adevărat este că oricine poate să o spună. De unde știe Oricine asta? Orice manual de istorie o anunță. Iar istoria în România se face cu oameni serioși. Istoricii sînt funcționarii pe care nu îi au primăriile. Mulțumiți să scornească orice pornind de la o bază. Întîmplător asta este și definița legendei așa cum mi-o amintesc din școală. O fărîmă de fapt. În rest se unesc punctele cu rigla pentru a obtine desenul căutat.

Latinizarea se bazează pe inscripțiile în latină găsite. Monedele se consideră că pot fi rezultatul schimbului. Dar un ciob de vas este de ajuns de valoros ca să de anunțe că pe tata lu Decebalwus îl chema Scorilo.

În Biblie plouă cu Isuși. Atît de mulți că unii raționaliști au vrut să îl scrie pe dumnezeul 3 în 1 ca Iisus ca să fie siguri de cine vorbesc. Iuda? Cel care a făcut posibil planul divin de a face o sală de spectacol sado-masochistă din toată planeta. Doar că inclusiv Iisus se trage din neamul lui Iuda, alt Iuda, dar tot Iuda. În lumina asta, cum știm că Decebalwus este Decebal? ȘTIM!

Dar cine a fost Scorilo? A inventat stiloul? Roata olarului? Plugul? Treierătoarea? Nu se știe. Cel mai probabil nu. Dar uite că Decebalwus to-ma ș-a primit certificat de naștere. Nu are 62 de tați în urma unei orgii divine. Are unul și îl cheamă Scorilo.

Mama rămîne necunoscută. Probabil l-au găsit într-un tomberon cu ciobul la gît. Așa-ți trebuie Scorilo, dacă ai bani! Pînă și asta mai puțin probabil, pentru că aceștia nu aveau tomberoane.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: