Ai lor și ai noștri

În orașele relevante cultural ale lumii se produce teatru. Broodway, în New York este mare. Are o producție foarte mare. Și tot nu încape. Este și o secțiune de off-Brodway. În România teatru înseamnă cinci teatre bășite, toate cu titulatura de Teatru Național plus cîteva, la fel de bășite, în Bucale.

Ce e și mai rău, este că acolo se produce teatru. Aici se produc bășini. Iei repertoriul la mînă.

Operă? Madama Butterfly. După madama, bag seamă că e în română. Drăguț. Doar că nu e matineu. Asta mergea să fie la grupul de canto al unui liceu. Dar Opera aia respectabilă care nu se poate păta cu maneliști, este moartă. Urîtă. Proastă. Și moartă.

Dar poate opera nu e teatru pentru voi.

Victor Eftimiu. Shakespeare. Pardon? Asta le poți lua de pe Youtube. De pe un DVD. Poți lectura dintr-o carte tipărită. Unde e restul?

Cîteva scene zis alternative. O, ce remarcabil! Cînd ești provincial orice pare remarcabil în urbe. Pînă scoți capul din cur și curul din țară. Sînt zeci de ani de cînd nu mai sînt banii și timpul pentru a face megalomaniile de Național cu decoruri monumentale urîte și costume pe măsură. Oamenii de teatru folosesc scenele acelea alternative pentru că așa pot limita accesul doar la publicul plătitor. Alții folosesc strada.

Și temele?

Am înțeles. Politicienii sînt cumva sortați de cabală să fie doar proști, nu inteligenți ca ceilalți 19 milioane de privitori. Dar teatrul?

Afișe urîte. Cu iz de ceva. Mereu afișele trebuie să amintească de ceva. Ceva altceva. Nu de spectacol. De afișele din vremea cînd se petrece acțiunea piesei mai degrabă. Sau ceva și mai distant.

Și descrierea? Întrebări aparent retorice. Puncte de suspensie. Promisiuni de pastă de dinți că totul o să fie bine.

http://velvet_peach.tripod.com/fzpacindianbronx.html Aici veți găsi în josul paginii un afiș de sărăcie. Simplu. Curat. Aproape elegant. Are și reclamă. E sărăcie. E de dinainte de Illustrator, Corel și alte alea. Și e de o mie de ori mai bun.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: