Un băiat de prăvălie: Constantin Noica

Turneul de promovare a cărții bilet de grădina raiului a lui Andrei Pleșu tot menționează Noica și Păltiniș. Păltiniș este un fel de Meca sau Lourdes a dejecțiilor absolvente de filosofie în România. Într-un filmuleț pe care un prieten îmi zice că l-a descărcat de pe youtube.com se prezintă Andrei Pleșu pe o scenă mare în Cluj. 2013. Două ore de reclamă la Parabolele lui Isus. Cu un corb de popă în rochie largă să nu cumva să îi accentueze burdihanul umflat isteric de la diavolu pentru că săracul petrece noaptea doar în post și rugăciune. Și cu un mirean mai puțin grăsun ca popa care deplînge cu un puternic acșient că la cea mai mare densitate de fabrici de popi România nu este de ajuns de înapoiată.

Fiind vorba de o carte publicată în 2013 și executată recent, post 2010, Andrei Pleșu are multe povestiri de dinainte de 1980. Așa cum Isus venea de la dumnezeul sîngeros și aberant al vechiului testament și Andrei Pleșu trebuie să își marcheze ascendentul și continuitatea în spațiul naționalist-ortodox-retardat al gîndirii românești, de la inventarea statului în 1878 și pînă azi.

Cică la Noica era multă lume în trecere. Filosoful nu realizează diferența de perspectivă. Între amfiteatrul facultății de filosofie și cabana lui Noica este nevoie de mult mai puțini oameni pentru a crea impresia de îngrămădeală. Amuzant și amuzat scapă despre activitatea lui la Păltiniș de a auzi cine a mai primit invitație din vest.

Și cît mă gîndeam la Noica, formatorul cruciaților români post 1990, încep să văd hagiografia cum se ridică din pămînt. Noica a făcut. A dres. A scris. Era creștin la extremă. Refuza rațiunea. Era complet ignorant în toate celelalte domenii ale gîndirii post 1400 dincolo de creștinism și naționalism.

Cum se face că Maniu și Mihalache au suferit în închisoare, dar nu au supraviețuit așa bine ca Noica? Totuși creștinismul și legionarismul erau contrare regimului socialist, chiar dacă naționalismul extrem era plăcut.

Și întrebările încep să curgă torent.

Cică Noica a fost persecutat. I-au luat catedra lui de la București și l-au pus să scrie pe hîrtie inferioară gradului lui universitar. Nu contest.

Noica, după ce a făcut pușcărie, a revenit cu o sinecură la Academie.

La Păltiniș de unde casa?

De unde banii pentru încălzire?

De unde banii pentru consumul zilnic?

Oare era întreținut de regim?

Reclame
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: