În contra argumentului, Horia Roman Patapievici masturbîndu-l drăgăstos pe And rei Pleșu

«Înapoi la argument» – Horia-Roman Patapievici cu Andrei Pleșu –
«Despre Parabolele lui Iisus» era pe Youtube. Poate între acum și cînd vei citi asta va dispare. Poate sînt alte copii făcute. Cică argument! Ar fi fost drăguț să pot găsi niște transcrieri la gogomăniile ăstora. Dar nu am găsit. Am marcat eu cîteva momente, nu am rezistat.

Scuza întîlnirii a fost că volumul lui Andrei Pleșu nu aducea destui bani pe cît estimaseră cei de la Humanitas. Scuza volumului, am scris-o
în articolul anterior, este perspectiva neantului. Pentru un victorios care mînca Salam de Sibiu pe cînd alții stăteau la coadă la lapte, neantul este inacceptabil. Trebuie să fie un rai. Și nu orice rai, un rai cu încălzire și unde foamea nu există. Iar raiul creștin corespunde descrierii.

Abia la minutul 40 al întîlnirii iese porumbelul sfînt de pe gura lui Andrei Pleșu. El nu este un cunoscător. Departe de asta. Dar a scris o carte pentru că lemnele sînt scumpe. O vinde pentru că rudele au și ele nevoie de un venit. Și trebuie să fie în serie mare pentru ca dumnezeul lui Stăniloae să audă.

Extrase din Andrei Pleșu:

atunci altfel discuti cu coeficientul de legiferare inclus in model

raspuns direct: tipul de obscuritate pe care eventual il are o parabolă e in mod ciudat in specia claritatii. parabolele nu sint complicate. oricine citeste o parabola simte ca intelege despre ce e vorba.

capcana textului parabolelor este tranzitivitatea lor, claritatea lor, ele nu sint niste enigme.

Totuși cel mai tare m-a dat pe spate descrierea momentului romantic în care Isus cuvîntează de pe apă. Pentru a ajunge la locul spectacolului, dumnezeul întrupat are nevoie de transport. Și zice Andrei Pleșu constată un fapt remarcabil: dubla acțiune în care Isus se urcă și după aia se așează. Remarcabil. Trebuie să fie un înțeles mistic acolo, altfel nu există nici patul lui în rai.

Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: