Constantin Brâncoveanu

Costică Brâncovanu e un șmecher. E crescut copil de suflet la casa unui unchi și se bagă în conflictul acelei familii. Accede la tron cînd cîștigătorul moare subit. Și domnește de la 29 de ani pînă la 54 de ani fără nici o problemă cu turcii.

Manualul naționalist îți spune cum inițiază el tratative pentru o alianță creștină între el și ruși. El e sfînt, deci rușii ăia nu au nimic de a face cu rușii expansioniști în contra cărora lupta Legiunea.

Costică Brâncovanu începe discuțiile în 1710. Țarul rușilor este impresionat. Dă SMS tuturor soldaților. Scrie pe vkontacte că să se adune toți mujicii. Tipărește hărțile de pe Google maps și înarmați cu GPSuri la Lada, rușii pornesc să cucerească pe turci. Adică pleacă din a treia Romă să preia a doua Romă în nomenclator creștin ortodox. Ca la Rambo, dar invers cu Rambo 3 fiind primul.

Căci nu știu cum se poate să adune armată cît pentru a ataca un imperiu de mare dimensiuni în cît timp a discutat strategul stilului brîncovenesc.

Doar că rușii se prind că nu e o idee bună. Nu ca Napoleon la 1800. Și se retrag. Căci la ce bun să ai a doua Romă, dacă nu ai mujici să culeagă grîul? Războiul durează un an. Și gata.

O parte din boieri o taie în Rusia. Cum Brâncoveanu era cu tratativele cu Rusia, este foarte posibil să fi fost tocmai gașca lui cea care a rămas fără susținători. Într-un gest de generozitate, Costică trimite cadourile țarului înapoi și pupă papucul sultanului. Dar gurile rele, cei care nu plecaseră în Rusia, îl toarnă că are bani.

Deci Costică e săltat pentru averea lui presupusă. O tehnică folosită de români pînă la sfirșitul secolului 20, vezi pogromurile țigănești. Turcii știu că acolo sînt mulți bani. Dar nu îi găsesc. Pentru a fi mai siguri este adus și vistiernicul Ianache, intim al celei mai iubite familii a românilor la data aia. Vistiernicul devine stolnic de dragul decenței în hagiografia bisericoasă.

Doar că banii nu mai sînt. Aceștia nu au ce să mărturisească legat de bani. Ironia este că două sute de ani mai tîrziu, afaceristul vodă devine turnător-mărturisitor în istoria românilor.

Reclame
Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: