Ion Coja și legionarii

Ion Coja este un tip finuț. Față de George Călinescu, el nu a trebuit să se implice în compendii de literatură. A beșit niște piese socialiste care nu se joacă nicăieri pentru că și-au epuizat actualitatea ideologică. Și acum luptă pentru recunoașterea adevărurilor legionare.

Găsesc pe Internet un document în engleză al reputatului profesor care a generat Vatra Românească. Premiile Nobel să le ia Herta, că el luptă cu evreii.

La pagina 8, aflu că sînt fapte: Take Ianke și Kadîr. O piesă rasistă clișeu, o comedie ieftină perpetuată mai cu succes decît opereta comunistă cojană. Scrisă de un legionar. Cică este „probabil cea mai generoasă și tolerantă față de evreii din toată literatura universală”. Fiind profesor de română, este puțin probabil ca cultura lui Coja să se ridice peste propriile piese și poate un Cristian Tudor Popescu, poate Marin Sorescu.

Alt argument este că evreii au primit teatrul evreiesc prin mila unui alt beșit diform: Radu Gyr. Asta e un fel de banc de Radio Erevan. Teatrul evreiesc a apărut pentru că nimeni din teatru nu mai avea voie să lucreze în altă parte decît în teatrul evreiesc. Adică și cei din Iași au trebuit să se mute la București, dacă vroiau să muncească. Teatrul primit de la poetul de doi lei Radu Gyr este luat pe banii lor. Și piesele erau văzute și de români pentru că actorii români erau niște Mihai Călin.

Alt argument era că legionarii au fost invitați pe șestache la un congres al partidelor antisemite și au refuzat pentru că nu erau antisemiți. Doar că foile lui A. C. Cuza, de dinainte ca Zelea Codreanu să fi descoperit că România Mare nu e de ajuns de mare pentru toți, scriau sub multe ornamente cu zvastici că sînt antisemiți. Fiindcă presa cuzistă era în română, oare ce scuză are Ion Coja că este un bou?

Ultimul argument este că sub domnia legionară legile antisemite nu au fost puse în practică nu din cauza iubirii de aur a românilor, ci din cauza iubirii legionare de evrei. Legile antisemite nu sînt ale Patriarhiei și ale lui Goga, ci devin subit ale lui Carol II. Mai mult, cumva sînt impuse de o comunitate europeană. Aha!

Etichetat , , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: