Esența culturii române

Esența culturii române este oaia. Miorița, ciobanul, transhumanța. Este rezolvarea magică la problema cum o populație minoră și cu puține vestigii este capabilă să acopere un teritoriu așa mare. Putem să lasăm oaia ca mai puțin relevantă în procesul generării de literatură pe motiv că copita nu îi permitea să țină tocul cu peniță bine și perfora foaia după ploaie cînd pămîntul era moale. Transhumanța este doar vilegiatura oii spre slava poporului român și răspîndirea telemelei, așa că o putem ignora și pe ea. Și ce mai rămîne?

Ciobanul!

Ciobanul este esența intelectului român. Analfabet pînă tîrziu în evul mediu. Apoi cu slovă slavonă. Și apoi latinizat prin eforturile concertate a tot ceea ce însemna cîntăreț bisericesc cu școală (Ion Heliade Rădulescu). Cioban vine în jos pe scara evoluției de la Traian și Decebal pînă la noi cînd încă mai găsești sălbatici dintr-ăștia nespălați dacă mergi pe munte.

Cel puțin așa mi-au zis mie la școală profesorii.

Dar apare o mică problemă. Cioban vine direct din çoban în turcă. Înseamnă ceva legat de oierit, probabil învățat de turci de la dacii din rezistența armată anti-comunistă și anti-latină. Cum este un cuvînt importat din dacă (limba) este surprinzător că există și çaw care înseamnă să țipi. Practic ciobanul este cel ce țipă. Și derivate, inclusiv ortografice există și în celelalte limbi de origine turcică, nu doar în română.

Reclame
Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: