Epigramele și epigramiștii

Epigramele sînt niște versulici amuzante practicate aproape exclusiv de indivizi morți sau cu un picior în groapă. Epigramiștii sînt cu atît mai mari cu cît sînt în viață și pot să fie aduși în insectarul virtual al televizorului pentru a fi examinați. Rareori produc live, preferînd să își reproducă reciproc non-sensurile la o dată atît de îndepărtată încît explicația și punerea în context iau mult mai mult timp decît creația. Și totuși au sens? Din ce am citit sînt remarci răutăcioase care își trag mare parte din umor din clișee. Pe măsura culturii mele în acest domeniu pe care îl disprețuiesc, Păsorel Teodoreanu pare să fie singurul epigramist inteligent. Dar Păstorel își face simțită inteligența în alte arii literare. Nasol.

Și totuși, problema principală este valoarea nulă a creațiilor. Niște prostălăi se șicanează, de multe ori pe baza unor detalii care nici nu își aveau locul la acea vreme în spțiul public. Uneori epigramiștii profită de cunoașterea unor detalii din viața intimă a țintei pentru a spori jena generată.

La nivelul versuri scurte și amuzante, iată ce poate să scoată Kipling, un poet cum România nu a avut și nu din cauză că slava limbă turcică româna nu ar fi tradusă destul:

WE AND THEY

All good people agree,

And all good people say,

All nice people, like Us, are We

And every one else is They:

But if you cross over the sea,

Instead of over the way,

You may end by (think of it!) looking on We

As only a sort of They!’

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: