Afacerea cu pămînt binecuvîntat

Pe vremea Imperiului Rromân a fost o explozie. Teritoriul se dubla de azi pînă mîine dimineață.

Asta presupunea armată care să căsăpească orice nenorocit care nu credea că Vasile este deputatul lui în guvernul central.

Asta presupunea o jandarmerie care să bată oamenii și să violeze chiabure recalcitrante.

Asta presupunea ca Isosică (vezi Moromeții, Marin Preda) să devină deputat. Sau cum a zis biblia patriarhiei: cei din urmă vor fi cei dintîi.

Asta presupunea ca Vasilică să preia primăria și să se ocupe cu împuternicirea lu cumnată-su să cumpere beton *di pi la tîrg* pentru ridicarea unui monument al eroilor sătești pentru libertatea lui Vasilică de a fi primar.

Asta presupune ca toți analfabeții să fie victimele politicilor de asimilare ale celorlalți și toți literații agenți suspecți ai fostei puteri.

Asta presupune ca indivizi cu școală primară să devină dascăli de școală primară. În istoria română, dacă nu ai un popă în familie, măcar un dascăl pe undeva. Criminali de drept comun de teapa lui Horia Sima sau Moța și Marin ajunseseră la acest înalt nivel mistic de a fi capabili să citească ca Ilie Moromete jurnalul în piața satului.

Asta presupune popi. Mulți popi. Trebuie revendicate templele vechiului dumnezeu al locului. Trebuie resacralizate locurile bătăilor de bețivi. Trebuie botezate vitele noi asimilate și recoltele de pe noile pămînturi zise alipite.

Toate astea înseamnă salarii de la stat. Statul este sărăcit. Dar oamenii prosperă. Cum să nu viseze cu bucurie la așa zile cînd toți erau plătiți pentru cititul ziarului? Societeatea avea bani. Deci existau tranzacții. Omul, dupa ce avea marfa de casă de la stat, asta dacă nu îi dăduseră colonistului casa unora care au fugit să își scape pielea, se mai gîndea la o poză de cununie. La poză de pus pe cruce. La un tablou cu maci și floarea soarelui. Și uite că începe să apară arta.

Azi arta e practicată de șmecheri care se dau artiști lucrînd la altceva. Într-o vreme în care e nevoie de făcut tapet pentru noii conducători mai apar și altele.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: