Băieți de prăvălie

România este o țară de băieți de prăvălie. Și slujnice prin casă. Atît. Trist. Nu ai cu ce să te lauzi din asta. Ceea ce nu se pupă cu visele grandioase ale ultimilor dintre auto-intitulații telectuali. Și viața merge înainte. Românii tîrîndu-se pe burtă ca viermii. Niște viermi demni. Cu o istorie auto-inventată de mii de ani. Ca să vezi! Lumea ortodoxă are cam 6.000 de ani. Dacii au în viziunea colectivă mult mai mult de 2.000.

Un om trăiește cam 60 de ani în România modernă. Înainte trăia și mai puțin. Clerul care nu făcea decît să mănînce și să doarmă în numele dumnezeului lui putea să atingă și mai mult. Atingea mai mult prin mila scriitorului de cruci care putea să lungească cît vrea el preacuvioasa viață într-o vreme în care nu existau certificate de naștere. Altfel erau pe la un venerabil 30. Cu mulți morți din primii ani. Și cîțiva reușiți să trăiască pe fiertură de cereale la gură fără dinți de la sorbutul unui pămînt binecuvîntat.

Dacă 60 de ani e speranța de viață, gîndirea se face pe la 30-50 de ani. Din perspectiva a 50 de ani, 2.000 de ani este cam la fel de mult ca 6.000 de ani. Din perspectiva a anul 2.000 era noastră, de la anul 1 la hocus pocusul dumnezeului ortodox distanța nu e clară. Cu atît mai mult că au rămas puține înregistrări cu șlagăre populare la curtea lui Burebista.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: