Efectul Octavian Goga

Tovarășul Tavi Gogo, zis și Octavian Goga, era plin de sugestii. Idei mai puțin. Le-a sugerat masonilor cum să devină mai ortodoxi. Le-a
sugerat evreilor cum să plece mai repede. Și malgașilor (madagascarezii) cum să facă loc pentru niște milioane de oameni. De fapt, dacă citești memoriile lui Mihail Sebastian o să vezi că și Camil Petrescu era la fel de inteligent. Doar că acesta din urmă nu a prins carieră politică, dar a avut viață bună cale de un război și-o colectivizare. Iar în manualele de română amîndoi sînt plasați la loc de cinste din lipsă de altceva.

Ce uita Tavi Gogo, zis și Octavian Goga, era că evreii erau o parte importantă a culturii române. E drept, din cauza unora ca el, majoritatea aveau nume românizate. Sau măcar pseudonime cu iz românesc. Chiar și azi, unde te învîrți de mari români dai peste evrei. Regula cea mai simplă pentru a face diferența este controversa. Este Nicu Paulescu *controversat*? Atunci e român. Este Paul Celan recunoscut în Europa și invitat de filosoful după care gîndește Gabriel Liiceanu? E evreu. Nu a văzut nimeni aparatul de zbor al lui Henri Coandă în zbor? Nu e nimic remarcabil în zborul de cîțiva metri al lui Traian Vuia? Sînt români. Tristan Tzara e citat cu respect și de alții decît români? E evreu.

Și românii? Păi pe vremea cînd stăteau să tracă puterea de la legionari la comuniști, românii încă preferau să își dea copilul la plugărit decît la școală. Și ar fi făcut-o și azi, dacă nu îi urbanizau sovieticii. Vezi lamentările pentru sate gen Roșia Montană sau altele pe unde s-au făcut baraje sau s-au tras șosele.

Și e fascinant să privești cum e *vai satul românesc* și în același timp *nu avem șosele ca în vest*. Pentru români sînt două probleme care nu se intersectează, precum dubla natura a lui Isus. Care pe de-o parte poftea la fundulețul obraznic al lui Paul, primul ales, și pe de alta îi spusese tatăl lui care e în ceruri că o să vă aibă pe toți datori pentru o eternitate.

Reclame
Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: