Studiu de caz: România și Olanda

Poate cele două capete ale Europei să fie România și Olanda. România o țară de tîlhari, Olanda o țară de comesanți și meșteșugari. România o țară în care nici unul nu știe să facă nimic, dar toți sînt tari în idei. Olanda o țară care merge mai încet cu ideile, dar ajunge în față pentru că toți par să știe să facă cel puțin ceva. România este o țară producătoare de milogi și cerșetori. Olanda are deja faima unei țări care dă și dă și dă.

România a dat lumii Dacia. Un Renault de succes devenit prost prin înghețarea în timp. Românii mai aveau atît de mult de recuperat în tehnică încît în 1995 tot acolo erau, iar Renault deja sărise trei generații. Doar că Dacia, cu ale sale fante de nu puteai să ții pisica închisă, era ieftină. Ieftină pentru că o nație de necalificați este ieftină sau moare. Cum varianta cu ieșitul cu cuțitele la drumul mare s-a cam dus de cînd cu mașini și poliție echipată cu mașini, românii au rămas să cerșească. Și să se creadă importanți: ei fiind făcătorii celui mai dulce petrol, celei mai mucegăite mieri de trîntori mănăstirești, și să nu uit de Roșia Montană aflată pe buzele tuturor idioților de grai român: cel mai aur aur, mai aur decît tot aurul din lume.

Olanda a dat lumii Carver One. Care nu știu cum a rezolvat problema Olcitului românesc care cînd îl bagi în baltă trebuie împins indiferent de nivelul benzinei din rezervor. Mă rog, Olanda a avut colonii și România drumuri pe care nu plouă niciodată.

România a dat naziști de seamă care încă mai sînt venerați cu pioasă imbecilitate. Olanda a dat artiști de primă mînă. De curînd, cineva mi-a
zis de Ayaan Hirsi Ali. Merită să îi citiți biografia. Unde România este incubator de șacali și pisici vagaboande, Olanda i-a oferit asistență unei femei unice. Pe cînd româncele feministe devotate încă mai dezbat dacă e datoria bărbatului să deschidă ușa femeii sau să aștepte ca femeia să treacă după ce și-a deschis ușa, Ayaan ridică niște probleme diferite.

Dar Olanda rămîne țara lalelelor și România țara trandafirilor importați la mia de fire de aiurea. Neam de căcat, nu spui care.

Reclame

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: