Ebola și Brâncovenii

Ebola – virusul invizibil anunță legionarii din Moldova. Semnat un dințar. Un virus este mai mic decît o celulă. Omul are o singură celulă care se poate vedea cu ochiul liber. E vorba de ovul. La care legionarii nataliști se și închină. Deci conspirație. S-a inventat Ebola, virusul care nu se vede! Superb nivelul intelectual al celui care a generat articolul. Superb nivelul educației românești de top.

Dar articolul meu favorit este hagiografia lui Constantin Brâncoveanu. Portretul este de la 1900, și autorul a făcut un fel de Venus din Milo al picturii în ulei.

Povestitorul intercalează des poporul. Discursurile sînt demne de un Sergiu Nicolaescu. Dar improbabile. Iar poporul crește și înflorește. Probabil că e vorba din păduchii bărbii voievodale care creștea cu anii de domnie. Că nu știu cum pana mea o ducea bine poporul cînd banii se duceau pe construcții religioase la turci.

Costin cel mic este de învățătură aleasă. În poveste se pierde cum la 20 de anișori se băga între muile pentru domnie între Cantacuzini. Iar moartea subită a cîștigătorului devine:

În toamna anului 1688, la stăruinţele tuturor boierilor şi dregătorilor ţării, vrednicul Constantin Brâncoveanu a primit scaunul de domn al Ţării Româneşti.

Se vorbește de pricepere. Dar nu există asistență socială. Se vorbește de blîndețe, dar nu există dovezi că pedepsele ar fi fost mai puțin aleatoare sau mai puțin crude. Și toate astea pentru că a făcut multe case clerului.

Într-o vreme în care facultățile erau destul de comune în Europa, proto România se procopsește cu un gimnaziu beșit. Dar în hagiografie avem:

Înfiinţează prima instituţie de învăţământ superior, Academia Domnească Sfântul Sava, cu dascăli învăţaţi şi tipăreşte cărţi, la mare cinste fiind Tetraevagheliarul şi Tâlcuirea lui după Sf. Teofilact.

Filosofie. Teatru. Geometrie. Aritmetică avansată. Apăreau primele semne de fizică și chimie în Europa. Latrina nord dunăreană se dedă la științe fine și nu are loc de prostii. Nu știu de ce, dar am vaga impresie că facultate de medicină nu s-a făcut pînă s-a pus Carol Davila să învețe la bicisnicii ăștia care nu știau de spălatul pe mîini din mila domnului.

Corpurile sînt aruncate în mare. Într-un loc unde se aruncau corpurile criminalilor. Poate că aveau și accidente. Poate că erau și sinucigași. Și dintre toate corpurile care cădeau în apă, pescarii i-au găsit to-ma pe ăștia. Și 7 ani mai tîrziu, voievoada îi recunoaște fără dubii.

Dispar din viața sfîntului intrigile de a înjunghia pe la spate pe otomani în speranța unei afaceri bune cu rușii. Dispare motivul execuției: averile acumulate din care nu făcea o parte pentru nașu. Se merge pînă acolo cu hocus-pocus-ul încît:

El a cârmuit 25 de ani ţara cu adâncă pricepere, cu blândeţe şi răbdare creştinească, într-o vreme de domnii scurte şi fragile, de domnitori străini corupţi şi jefuitori.

De fapt, din cauza uneltirilor acestei nevăstuici bine împodobite, turcii au considerat că este cazul să fie aduși fanarioții. Întîi pe locul ăstuia și apoi în cealaltă provincie turcească.

Domniile erau scurte tocmai din cauză că prin mila dumnezeului creștin erau mulți candidați și puține locuri și se omorau ca chiorii. Toți botezați, spovediți și cu gust pentru construit biserici din banii pe care îi scoteau sărăcind populația.

Iar corupția fanariotă este pusă în cîrca grecilor vreo 200 de ani mai tîrziu de către curentele ultranaționaliste. Fanariotul venea și anunța cît vrea în anul acela. Sînt românii cei care colectau taxele. Și le colectau de așa fel încît să le iasă și lor profit bun.

Reclame
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: