Românii versus ‘talienii

Primo Levi a fost între primii oameni care au scris despre Holocaust. Pe cînd oamenii încercau, forțau, revenirea la normalitate, Primo Levi a considerat că este o obligație morală să scrie despre ceea ce a trăit. Și a scris. Și merită să citiți dacă nu sînteți români. Căci românii citesc lista de Euri a lui Mencicopsci și afișele anti-vaccin ale lui Pavel Chirilă. În amintirile lui Primo Levi din mai multe volume se scrie despre tratamentul evreilor de către italieni.

Se pare că italienii au de 10 ori mai mulți drepți între popoare pentru că erau cam de două ori mai mulți. Poate și pentru că fascismul s-a
inventat (fals) la italieni și România era o țară mică (fals), la cheremul „Marilor Puteri” (fals).

In vremea în care italienii se spălau pe mîini și se duceau la o distanță sigură de evrei, românii retrăgeau cetățenia română evreilor. Dar cum? În războiul numit de independență de către români, au luptat și evrei. Dar românii nu au vrut să le dea nimic pentru că deja nu mai aveau destul cît să împartă între ei din jaful practicat pe unde se duceau. Cînd s-a pus problema să li se mai dea românilor teritorii, cei care administrau de drept acele teritorii au cerut ca românii să fie cinstiți o dată în istoria lor. Și să le dea drepturi egale și altora. Pentru asta javre ca Nicușor Iorga au făcut carieră. Și cînd a venit momentul, o parte din evrei și-au pierdut cetățenia și avutul. Și asta numai din cauza „Marilor Puteri”.

Am găsit că primul volum de memorii scris de Primo Levi a impresionat-o
pe Simone Veil. Simone Veil este o femeie cu româncele nu au auzit la cratiță. Dar poate mai citesc la acatiste ca să nu se încurce cu feministe care vor să dea dreptul la contracepție femeii. Căci zice Cleopa Ilie că i-a spus lui o babă că rău se chinuiesc femeile dacă își întrerup sarcina. Rămîne să vadă și singure cît de rău le este dacă nu întrerup sarcina.

Și Simone Veil scrie despre cum a fost tratată de italieni pe perioada detenției.

Nimic din descrierile acestor oameni nu apare în jurnalul lui Mihail Sebastian. Ciudat, nu?

Reclame
Etichetat , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: