Mîncarea rromânilor: c‏îrnații de Pleșcoi

Cîrnatul de Pleșcoi este o pleașcă greu de evitat. Pînă și renumitul necunoscut Andrei Pleșu a făcut referință la ei. Mai știi? Or fi și laureați ai premiului Nobel care papă pe ascunselea astfel de cîrnățăraie inferioară. Pleșcoii, conform autorului popular, se fac cu oaie. Dar cînd oaia e prea grasă, nu se taie grăsimea, ci se bagă și vacă. Mda. Origine controlată. Rețetă precisă. Și alte chestii neinteligibile românilor.

Legenda, ne spune autorul român, specifică tîlhari. De fapt, toată istoria românilor specifică doar tîlhari și nici un relevant cultural pînă la Dimitrie Cantemir pentru care au trebuit să treacă cîteva secole ca să devină relevant cultural. Ar fi scris și de violatori, dar și în secolul 21 viol este atunci cînd o curvă nu se mulțumește să se ducă acasă, ci depune plîngere. De unde împărțeala în proastele care stau acasă care sînt cinstite și curve, care, cumva, sînt hoațe.

Tîlharii români de legandă prind o oaie. Nu o fură. Nu eviscerează pe nimeni. Oaia sălta din piatră în piatră și a venit să behăie cu subînțeles la urechea tîlharului că s-ar vrea făcută cîrnați.

Varianta a doua zice că Napoleon care se retrăgea după campania din Rusia a plecat cu Pleșcoi în desagă, aia în care ținea bastonul de mareșal. Atît de rușinat a fost că a ciordit cîrnații că i-a convins pe istorici că el nici nu ar fi trecut prin România după campania din Rusia. Ciudat.

Varianta a treia, la români se numește a doua și implică un sîrb care face babic de oaie. Nu seamănă, dar și micii sînt invenție pur românească.

În poză cîrnații sînt serviți tradițional la borcan de sticlă așa cum mîncau răzeșii lui Fănică Babanu cînd plecau la violat turcoaice.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: