În România școala te învață cum să fii un căcat în relațiile cu altii

De fapt, căcat școala românească este un imens penitenciar. Unul cu gardieni fioroși cam unul la 30 de elevi. Elevii fac munca singuri. Că mă miram de ce o dată ajunși adulți românii sînt incapabili de studiu individual. Pentru că atîta vreme cît au fost încarcerați au fost singuri și au fost obligați la muncă silnică. Acum sînt liberi să fie imbecili. Să își trăiască pensia în liniște, mai bine sau mai rău după cum le permit resursele acumulate.

Grădinița nu este un loc de studiu. Este o recreație întreruptă de datorii: să prestezi pentru ora deschisă, să prestezi pentru serbări, să prestezi pentru una sau alta.

Școala primară este o tortură. Învață ca papagalul, fără nici o noimă tabele. Tabla adunării. Tabla înmulțirii. Tabla scăderii. Pînă în a 12 nu era clar că adunarea și scăderea sînt doar o adunare. Învățătoarelor nu le este clar nici la sfîrșit de carieră. Apropo de ce iese din bordelurile liceelor zise pedagogice. Înveti scrisul. Dar importantă este munca elevului. Și părinții care se preocupă. Unu plus unu. Adică părinți care să își forțeze copilul în repetarea exemplelor din manuale. La mai mari intervin culegerile de probleme. Cu cît copilul poate reproduce un set mai mare de exemple, cu atît este mai inteligent. Un fel de urangutan torturat să presteze spre slava adulților și a dumnezeului lor.

Învățătoarele NICIODATĂ nu muncesc în sistem român. Se duc la slujbă. Suportă cu stoicism copiii care vorbesc. Judecă problemele apărute între elevi. Multe. Dar munca de învățătoare? Eu nu am cunoscut asemenea specimen. Să învețe. Este vorba de o creatură dotată cu inteligența unei rațe, puțin mai proastă. Ea scrie pe tablă. Acesta este punctul maxim al manifestării cerebrale a unei învățătoare române. Înțelege! Bravo! Exerciții pentru copii de 6 ani. Și manifestă exercițiul. Remarcabil! Apoi se revoltă de ce nu le iese. Maxim de bunăvoință este să le scrie fiecăruia în parte ce trebuie făcut. Și atît. Ea este o actriță. Ea joacă rolul unei învățătoare. Nu trebuie să și predea. Trebuie doar să se arate ocupată.

Clasa a 5a. Dintr-o învățătoare, apare un evantai de dăscălași. Unul mai imbecil ca altul. Diferența este doar în forma de învățămînt. La 1-4 ai o proastă cu pedagogic. La 5-8 ai mai multe proaste, fiecare cu facultatea ei. Atît. Practic, o deresponsabilizare. Și nevoia de a clasifica idioții după importanță. Materiile de examen sînt prioritare. Materiile opționale sînt la coadă. Așa se împarte și potul de atenții.

Și se învață? Deloc. Se repetă. Pînă și dăscălașii repetă materia. Învățat? Repetiție. Atît. Creativitate? Poate să se lase cu nota scăzută la purtare. Cedezi? Exmatriculare, transfer, blesteme că va ajunge un pușcăriaș.

Un gând despre „În România școala te învață cum să fii un căcat în relațiile cu altii

  1. vasile_b spune:

    creativitate?! nici macar un sistem pus la zi cu situatia din tara . „sa dam tarii citi mai multi someri cu diplome !” de la gadinitza exista un sistem bine pus la punct, gradinite pt pilosii,ceilalti trebuie sa plateasca la privat unde nu exista siguranta cadrelor didactice) de parca la stat ar fi) , urmeaza optioalele platite en gros de parinti si spaga la educatoare ca sa aiba puradelul un rol mai mare la sfarsit de an . invatatoarea care da numa foarte bine numai acelor copii la care parintii au cotizat…si tot asa pina ajungi sa vrei sa te angajezi …mai nou la noi se poarta „voluntariatul” . tinarul voluntar participa pe nici macar o sticla de apa la diverse activitati , de exemplu diverse ONG-uri care au venituri frumoase din sponsorizari , car sa-si faca un stant de 10 mii de euro in parc , dar n-au 100 de lei sa -l plateasca pe un amarat ca imparte pliante. Mai exista si voluntariatul la contractele grase pe banii statului. Firme care au luat bani frumosi de la stat , organizeaza diverse activitati care dau bine la cv. Parcul are bani ca sa plateasca o firma de paza ,dar nu are bani pt stransul gunoiului din parc. si alete exmple miraculoase ale democratiei de dimbovita.

    Ultimul „Street Delivery” a fost ceva creativ? s-au prezentat aceleasi idei ca la prima editie. cu mici exceptii ( dar poate nu le stiam eu si erau copiate din west )

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: