Cristofor Columb NU a descoperit America

Și am scris și de standardul dublu. Un concept atît de simplu. Care nu are nevoie să fie porcăit cu personaje angelizate. O denumire atît de simplă. Care nu are nevoie de o întreagă locuțiune «l–a prins cu ocaua mică». Care este ușor de tradus, fără să spui toată povestea mascaradei. Care se poate adapta la limba modernă, azi latină, pe atunci turcă, și să se piardă urmele unor gesturi care aparent nu au existat. Pentru că dacii s–au latinizat anterior cuceririi romane. Și după istoricii români, pe cînd romanii își instalau administrația, deja apar românii. Un proces foarte asemănător în mintea lor cu ce se întîmplă în Republica Moldova: unii sînt moldoveni, unii sînt români. Moldovenii sînt apăruți prin etnogeneza populațiilor diverse existente în spațiul de la Prut la Nistru și populațiilor rusofone. Mă rog, se pare că latinii nu au venit cu vorbitori de latină. Și că pe vremea aia nu erau colegii catolice care să predea latina copiilor de țăran. Motiv pentru care s–a produs latinizarea populațiilor din provinciile de graniță ale otomanilor, rușilor și austriecilor.

Și este mai presus de orice dubiu că după plecarea latinilor cu retragerea aureliană au rămas oamenii ca să păstreze standardul de latinizare. Au avut și ei un Moise al lor care le–a spus că unul Titu Maiorescu, mare șmecher la Iassy, va avea mare nevoie de ei. Și A. C. Cuza. Și atîția alții produși în zona aia. Și au rămas. Probabil făceau biserici de lemn demontabile încă de dinainte de creștinare. Și trăiau cu cortul. De aia nu au lăsat urme vizibile. Mă rog, azi cu cortul este ironie la adresa romilor, uitîndu–se confortabil din cine se trag românii de azi. Dacă a fost acea continuitate.

Și e mare ofensă să le zici românilor că pe așa pămînturi binecuvîntate nu a rămas nimeni pe cînd populația era mult mai puțin numeroasă și comerțul se făcea de–a lungul celor cîteva drumuri existente în toată eurasia.

Pe de altă parte, aceleași învățătoare de istorie au tupeul să predea elevilor români cum Columb a descoperit America! De aia îi și zice America. De la Cristofor Amerigo. Sau cam așa ceva? E mai bine decît să îi zică Europa de la manelista care se urca goală pe primul taur care îi ieșea în cale în speranța că doar doar o să o fute și pe ea cineva. De unde și termenul de nimfomană. De la taur bag seamă.

Și oamenii care erau descriși în texte. Oamenii care au lăsat urme. Oamenii care au urmași în Americile de azi. Toți ăștia nu erau acolo. Pentru că Columb a descoperit America. Și i–a dus într–o nouă eră de civilizare. Amin.

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: