Burghezia și carnea de mici

Citeam despre burghezie. Arte burgheze. Burgheji. Șamd. Și totuși Stalin a fost idiot. Mă rog, politic foarte inteligent. Filosofic nul. Exterminarea burgheziei este doar o poziție temporară. Oamenii au tendința de a se urbaniza. Și avantajele în modernitate fac urbanizarea și mai interesantă decît sublima viață la țară la care visau poporaniștii și semănătoriștii și ceilalți fasciști români. Și chiar și gestul lui Pol Pot a fost inversat destul de repede. Căci locuitorii orașelor, o dată ce devin mai confortabili în nou adoptata lor viață, iar devin burghezi. Poate nu la fel de rafinați decît cei de dinainte. Poate mult mai culți. Irelevant. Apucăturile burgheze sînt standardul.

Pînă la industrializare burghezia nu avea putere notabilă. Dar nu înseamnă că nu exista. Erau locuitorii burgurilor. Și asta făceau. Erau burghezi. Seara, cînd terminau munca erau burghezi sadea în căutare de distracții burghezite. Ceea ce nu minimizează gestul politic al lui Stalin. El avea nevoie de un demon. O minoritate. Cum au fost evreii țapul ispășitor pentru toate visele de mărire ale unor Iorga, în Rusia, țară chiar și mai înapoiată decît România, erau acești orășeni. Care, dacă nu își găseau rapid un «raison d’etre» în noua organizație, erau numai buni de sacrificat pe altarul țăranului cu mulți copii creștini. Revoluția lui Stalin nu a fost una anti–religioasă, chiar dacă el era anti–religios. Revoluția lui a fost una pragmatică: dacă nu elimină popimea va avea parte de cacofonia de azi a Bisericii Ortodoxe Române. Unul zice că cipurile îți fură sufletul. Altul pleacă să–și ia al doilea doctorat pe banii altora cu un pașaport biometric. Cu cip! Unul crede că Satana rezidă în aditivii alimentari și căutarea naturalului coincide cu căutarea lui dumnezeu: cel ce se află în toți și toate, mai puțin în organismele modificate genetic, care sînt lipsite de dumnezeu fiindcă părinții lor s–au regulat în eprubetă și au evadat păcatului originar.

Scoaterea unui imperiu din teocrație este un gest remarcabil. Dar nu tocmai ireversibil. Căci mulți luptă și azi pentru restaurarea unui dumnezeu pe care, zic ei, occidentul l–a ucis și l–a făcut carne de mici.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: