Paul Goma versus Andrei Pleșu

Mi s-a atras atenția că am fost cam nedrept cu Paul Goma. Paul Goma este departe de a fi un sfînt. Și este un foarte slab scriitor în context global. Dar pe plan local, românesc, este toate acelea. Nu merită să aibă propria statuie, cum nici Ion Antonescu nu are nevoie sau Mihai Viteazu. Nu înseamnă că refuz să folosesc banii pentru că nu dau doi bani pe cultul unui moldovean pitic: Ștefan cel Mare și zis sfînt.

Totuși la Paul Goma se poate vorbi de o rezistență. Pentru un Andrei Pleșu persecuție este cînd îi plătește statul pînă și taxiul cînd pleacă pe undeva, dar nu i se dă diurnă sau bani de buzunar. Paul Goma pune la dispoziția publicului textele lucrărilor sale gratuit. Andrei Pleșu, deși membru de comitete și comiții aducătoare de mulți bani, preferă să aibă lucrările distribuite pe bani că pensioara lui nu va fi mai mare decît încasează acum din cuvîntări.

În final, Paul Goma are o scriitură foarte rudimentară. Textele lui Pleșu sînt mai finisate, dar încă mai am de citit din opera purcelului de Pleșcoi ca să găsesc o lucrare în care să comunice ceva, orice. Opera lui Andrei Pleșu se poate rezuma la «Afară plouă. Unora nu le place. Ei zic că…». Bine, buletinul meteo este prea tehnic pentru aprecierea unui discipol al lui Noica, așa că discuția e pe subiecte facile, de exemplu în politică.

Etichetat , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: