Cum să te caci din trăsură aparent fără să te dai jos

Ultima noapte de dragoste… este un film de–al lui Sergiu Nicolaescu, din alea bune.

Am scris de scena inutilă cînd primadonul locotenent, fiu de lustragiu în viața cotidiană, intră în casa de la țară pentru a–și aduna o poșetă cu demachiant și ce lubrifiante i–or mai fi trebuit pentru a se păstra frumoasă pentru ceilalți ofițeri. Uniforma de schimb nu ar fi încăput în pachețelul cu care iese.

Întreaga scenă cuprinsă între cele două cadre cu poarta păzită de colonelul–lacheu este nulă. Putea să nici nu existe.

Scena următoare este la fel de aberantă. Megalomania pulii! Exterioare inutile de „frumusețea pămîntului nostru” pentru niște oameni care nu aveau dreptul să călătorească. Filmări în trăsură, lîngă trăsură, de la picioare. De ce pana mea de la picioare? Probabil doar pentru că se poate.

Adică eu cred că pot înțelege mistica aberantă a pigmeului intelectual Sergiu, cînd se fîțîie în mașina recondiționată excesiv. Poate vrea să arate că parașutele autohtone sînt la fel de impresionante de o mașină plimbată ostentativ ca cele din occidentul degradat. Dar povestea din trăsură? Totul putea să aibă loc în picioare, pe marginea drumului. Cu alți actori scena ar fi fost și mai dramatică.

La fel deschiderea filmului cu toți răcanii mărșăluind, camera imbecil de rigidă, exterioare terne și lipsite de contrast. Întîlnirea celor doi putea avea loc în ghereta de pază. Iar trupele se puteau insinua prin interacția personajelor cu un „afară”.

De altfel, întreaga ecranizare ar fi luat cel mult 40 de minute în loc de 100 și s–ar fi făcut la un buget care să permită alte 8 subproducții.

Anunțuri
Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: