Pistruiatul fute!

Ultima noapte de dragoste… este un film de–al lui Sergiu Nicolaescu, din alea bune.

Lucrarea aparține în totalitate micuțului crăcănat: regie, scenariu și rol important. Atît de important rolul că are nevoie să fie al treilea pe distribuție, deși numele se mai află pe afiș. La scenariu este primul, al doilea se ocupă, probabil, de ortografie și
punctuație.

Filmul abundă în erori. În majoritatea cadrelor germanii au casca standard de 1916 – aia cu țepușă în vîrf. Dar, în multe cadre apar germani cu coifuri din al doilea război mondial. Ba chiar, la un moment dat, vor fi doi soldați cu manta de parașutiști. Parașutiști în primul război? Dar de ce casca de infanterie?

Rapid, totul devine un carnaval. Poți trage în fiecare cadru o zonă largă de securitate pentru pirotehniști. Obuzele cad de sus. Mă rog, niște încărcături aparent explozive. De fapt, ca în toate filmele românești, nici nu caad. Fac bum. Pînă aici este zona de bum. Spațiu. Lat. De aici e zona pe unde trece figurația.

Mda. Pirotehniștii unei armate de labe specializată în oprimarea individului neînarmat. De cîte ori a fost vorba de combătut trupe echipate a fost o demonstrație de am venit, am văzut, am luat–o în mînă.

Exploziile par de mortiere. Dar tunurile care par active sau chiar sînt în imagini nu sînt mortiere. Drăguț. Dar contează?

Contează că în același cadru bum e la stînga și soldatul afectat e la dreapta?

Sau, de exemplu, scena primului atac condus de primadona moartă cu mustăcioară. Execrabil actorul. Dar bine integrat în carnaval. Oamenii intră într–un sat. Soldați cu flinte. Primadona cu pistolet. Foc de mitralieră din capu’ străzii. Toți, mai puțin primadona, cad. Zgomot. Lumină. Nici un glonț. Poanta se repetă de cîteva ori, fără victime. Primadona supervizează pe după colț în stilul Pistruiatul, dar mult mai feminin. Și cu o mutră îngrijorată. Este maxim de expresivitate pentru tot filmul.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: