Camil Petrescu: Ultima muie dată, prima luată

Mă pune dracu’ să mă plimb printr–o bibliotecă. Nu una oricare. Una comunală. Nu ca în România, bineînțeles. Pentru că, deși comuniștii au făcut eforturi de carte ieftină, românii au priceput–o doar pe aia cu „Mai pune, mamă, mîna pe o carte, mai fă un cornet pentru semințe”. Evident, bancul nu era cu români. Dar martor mi–e oricare venit din tîrguri de fund de țară devenite orașe și municipii prin apariția blocurilor și canalizării, să zicem Tomazatos. Sau vre–un alt urgisit de soartă să moară cu ficatul în alcool sau să facă bani la București de împuțit țara cu gazele de la mașina lui.

În ce stare mai e biblioteca din satul lui Tomazatos? Dacă ar fi avut ceva de făcut în curul ăla de țară în afară de bîrfit de unul, de altul, vă garantez că nici nu ar fi știut de bibliotecă.

Dar eu eram în altă comună, în altă țară. Clasicii. Românii le știu doar titlurile, eventual rezumatul de o pagină al romanului. Față în față cu *Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război”. Pompos titlu, nu?

Mergea un mai cuprinzător „Ultima muie dată, prima luată”. Dar asta ar fi făcut și romanul mai profund, nu doar o poveste plată. Pe cînd alții scriau manifeste pro și contra, ăsta făcea o poveste cu instantaneu (snapshot). De unde profunzime la săracu’?

Pașii m–au dus mai departe, în secțiunea contemporanilor. La fel de multe volume cam cît cuvinte în toate povestirile de debutanți apărute sub îngrjirirea Denisei Comănescu pe la cîte trei edituri fuse ea.

Tristă realizare.

Doișpe ani de școală. Fără Bacalbașa, că e prea dur. Fără povestirile despre călugări ale răspopitului X, ca să nu se supere profesoara fără calificare de religie. Dar cu Mihail Sadoveanu pentru că a fost membru fruntaș în Partid și mai multe generații de cretinoizi de română au fost îndoctrinați că „e bun”.

Zero.

Ieși în lumea ca orice. Să zicem scriitor publicat. Afli că ești la nivel de clasa întîia, premiu’ unu cu coroniță ca băiatul lui Moromete. Lumea vine să te vadă, nu pentru că ai ceva de spus, ci pentru că „uite! vorbește”. Și ai în față cîteva sute de ani de recuperat. Sau muncești în construcții. Sigur? S–a dus boomul în construcții. Și pentru asta e vremea să înveți altceva.

Etichetat , ,

2 gânduri despre „Camil Petrescu: Ultima muie dată, prima luată

  1. vasile_b spune:

    „Romanul s-a nascut poet, munca l-a facut scriitor”

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: