1, 2, 3, …, 18, 19, 20 de milioane de papagali

Foarte important: nu neg că sînt și alții. Să fie o mie? Să fie două. Nu ajung la zeci de mii. Părerea mea.

Toată răgălia e deșteaptă. Deșteaptă nevoie mare. Să vezi drăcie.

Bișnițarul vinde fără chitanță. Bagă și scoate din casa de marcat. Vinde prin dos. Orice. Tot e nimic față de șmenarii cu clasă care știu ce e aia un offshore și îl folosesc cu succes. Nu am nici o problemă cu asta. Consideră statul ceva nașpa. De acord. Decît să susții excesele unora, mai bine îți ții banii. Ce am eu cu bugetul lor de modernizare a armatei? Să plătesc pentru îmbunătățirea tehnicii de urmărire? Pentru bocanci noi pentru scutieri? Să aibă păpică puradeii mercenarului? Să aibă benzină aleșii lu’ nu–ș care să se plimbe și prin alte circumscripții?

Dar cum ar fi cu acțiunile sociale? În Moldova s–a surpat un pod. Nu a căzut pur și simplu. A venit o alunecare de teren peste. Și toți sătenii, în loc să dea telefoane la București să vină presa să vadă cum chelesc ăștia pădurea s–au bucurat că pot să fure lemn pentru la iarnă. Și podul? Păi era oricum slăbit că moldoveanul e șmecher și bagă tonaj mai mare decît scrie pe semn. Și cum să știe el cîte tone are camionul, că nu e cîntar la intrarea pe pod? Și au venit crengi și resturi. Și s–au prins în picioarele podului. Si s–a făcut un baraj. S–au pus ăștia la băgat în apă să curețe? Pula! Ei erau la televizor să vadă pe cine aleg. Și cînd vine implorarea de pod nou și fire de curent electric că se strică porcul în frigider parcă a fost așa, un cataclism. Tornadă. Azi e podu’, mîine, ia–l de unde nu–i. Pentru ăștia să dai bani? Să aleagă altul care să defrișeze pădurea pe motiv că le–a făcut pod nou?

Dar ziceam de micul bișnițar. 20 de milioane de bucăți. Trase la indigo.

Nu plăti nene taxele pentru așa un stat de rahat!

Dar plătește–ți lumea care te înconjoară. Fă curat de zăpadă, gheață și gunoi pe trotuar la tine și puțin la vecini. Pune flori în rond să nu mai cheltuie primăria cu asta. Și cînd vezi că vine mîrțoaga să își parcheze mașina în rond pune–l să plătească pentru stîlpii de protecție. Care acum au dublu rol. Protejează și de parcat d–ampulea. Dar și de depășit pe dreapta, de tăiat semaforul pe trotuar, de cîte și mai cîte!

Calculatoriști cu loc de biznis în apartamentul familiei. Dar să–i faci carte de muncă femeii de serviciu care dă cu cîrpa în scara blocului pe firma ta, nu! Puteai să o și angajezi la tine în microîntreprindere. Asta nu înseamnă să te pui să le plătești încălzirea altora. Asta inseamnă să îi dai o șansă la asigurări sociale unui amărît. Și să ai mai puține motive să te lamentezi că e murdar orașul.

Șmecheri cu explicații despre cît costă întreținerea. Dar ați pus bani să vă puneți termopane ca să nu mai fie așa frig pe scară? Ați ieșit cu aspiratorul personal să curățați pe palier, ca să nu mai fie vina altuia că sînt chiștoace?

Mai vine cîte un căcat să îți zică mîndru nevoie mare: eu stau la casă. Ooo! Și s–a terminat spațiul public că stă mă–ta la casă. În loc să facă gard viu, trag panouri de plastic să nu se vadă averea lui. În loc să își planteze copaci, taie și ce mai crește prin curte și cimentează să aibă loc de mașină. Garduri înalte. Porti ornate ca la cavou. Tencuiala stă să cadă de pe casă. Dar, acolo, un mic adăpost pentru oameni, cîini, pisici, ce jivine or trece pe acolo? Nu. Că ei pun bani să ridice troiță. Și îi vezi cu crucile ete așa agățate de oglindă. Sau iconițe. Dansează sfîntu’ de bucurie că și–a luat el mașină!

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: