Filtre circulare, filtre virtuale

Rămîne cerneala. O! Cerneala este praf de aur înjectat manual de un chinezuț în ouă microscopice de peste rar. Cel puțin asta pare să sugereze modul în care este ambalată și prețuită cerneala de imprimantă. Vladimir o să ofteze: nu românii au monopol pe hoție. Așa e. Nici la asta nu sînt în stare să exceleze. Au rămas la tehnicile probate în piață și la tîrguri și nu se încurcă ei cu noile tehnologii patentate peste oceane de umplere a tuburilor pe jumătate. Fabricile de băuturi carbogazoase mai fac asta, dar sub licențe vest. Românii se rezumă la umplut sticla sincer, dar cu apă de canal că izvorul e departe și costă să duci camionul pînă acolo.

Era o vreme cînd luai aparatul. Aparatul era o unealtă în formă pură. El era făcut să conecteze obiectivul cu suprafața fotosensibilă. Astăzi obiectivul este cel la care poți să faci rabat și nu cutia. Dar cum era? Apoi puneai filtre. Filtrele erau oarecum standardizate. Unii le dădeau niște valori și alții făceau echivalentul. Se poate și făra echivalare, dar de ce? Filmul era de asemenea standardizat. Hîrtia și ea. Luai filmul. Îl developai. Alegeai ce vrei să mărești. Luai hîrtia. Și iată poza. Unii se vroiau creativi și făceau diverse efecte. Dar asta era opțional.

Astăzi cutia produce electroni. Electronii se codează în șiruri lungi de zero și unu. Șirurile sînt luate de un program. Pentru că este o lume liberă, imbecilii folosesc programul de la un altul decît producătorul aparatului. Prima distorsiune majoră. Pentru a contracara asta s–au inventat profilele de culoare. Adică nu e de ajuns că s–a delimitat un spatiu de culoare. Nu. Mai trebuie și niște tabele care să încercuiască puncte pe imagine și să spună: nu mă interesează cum interpretezi punctul ăsta, dar eu îți zic că e roșu nu–știu–de–care.

Etichetat

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: