Sturionii din raft

Icre negre.

Icre negre. Unora le plac. Unora, mai puțini, nu le plac. Aproape toți oamenii pe care i–am cunoscut nu le cunosc. Ceea ce nu îi oprește să aibă o părere. Și încă o părere foarte hotărîtă. Ce e și mai rău, este că ei cred că au idee ce gust au pe baza unor surogate alese pe motiv de preț și de hai să vedem și noi, soro, ce mănîncă boierii ăștia în loc de mămăliga de la mama de acasă. Cei sinceri recunosc că sînt proaste, dar refuză să înțeleagă că nu au încercat adevăratul produs. În cazul românilor majoritatea sînt cei care apreciază cu tărie gusturile fine la preț de nimic și vor pedala în forță. Bineînțeles nu se vor aduce argumente în favoarea surogatului căci nu prea sînt. Ci se vor lua din cărți, mai rar, sau de pe Internet, de cele mai multe ori, informații care vor fi servite cu lopata audienței. O adevărată abordare fină, pentru niște oameni așa fini apăruți de nicăieri căci pentru ai lor părinți culmea rafinamentului era o slană bine afumată.

Cam la fel e și cu tot ce presupune fotografia în acest moment.

Parea proastă este că oamenii de marketing au avut dreptate: prostovanii sînt gata să plătească pe oricine poate să îi convingă că sînt deștepți. Și au bani, vă asigur.

Icrele negre, adevăratele, sînt scumpe pentru că sînt multe probleme cu producția și desfacerea. Dacă ar fi crescut în copaci ca merele sau pe cîmp ca porumbul probabil prețul ar fi fost considerabil mai jos. Dar sînt doar anumite specii de pește care produc acele icre. Cînd a început să se industrializeze exploatarea acestor specii, alți prostovani nu au realizat că așa se reproduc acei pești și că, dacă razi tot ce se poate obține echivalează cu ceva ce plebea crede că e doar un basm: tai găina cu ouăle de aur. Fără pierderi în recolta de icre cale de cîțiva ani și specia aceea nu își va mai face apariția pe acolo. Ca situația să fie mai complicată s–a descoperit că icrele sînt foarte perisabile.

Reclame

2 gânduri despre „Sturionii din raft

  1. Baștovatie Satovoi spune:

    Nici nu aveau de ce să știe. Doamne-doamne le-a făcut. Doamne-doamne le-a dat. Ei papă. La fel cum catedrala mîtuirii neamului de banii săi ajută societatea golind conturile guvernamentale.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: