Teleenciclopedia labei

O, dar există de cînd lumea. Și foarte exacerbat de cînd cu Dale Carnegie și și mai mult cu vorbitorii motivaționali care o dau pe aure și magnetisme. Asociază–te cu oameni de succes pentru ca succesul să se ia pe tine. Ieși doar cu oameni care gîndesc pozitiv să se ia ghinionul de pe tine. De ce nu lins capacul WCului unde s–a pișat împrăștiat Pablo P la bătrînețe te–ar îmbiba cu tehnică abstractă?

Probabil că e un derivat de instant gratification. HCB urma să fie negustor. Dar el a vrut arte. Prima lovitură! A vrut. Nu era din clan de pictori și a făcut–o de gura maică–sii. A făcut arte. Posibil să fi avut și un bagaj cultural fiind burghez cu stare la a doua sau a treia generație. Și a găsit aparatul foto. Și l–a fascinat jucăria. Adică găsește imaginea că ăsta micu’ ț–o pictează în mai puțin de o secundă. Cică a zis că primele 10 mii de poze sînt cele mai proaste. Pe vremea cînd rola avea 24 de poziții. Ani de muncă. După ani de studii. După oare’șce bază. Și poate nu toți ajung acolo.

Pe partea cealaltă tata e om la locul lui. Nu s–a remarcat la viața lui cu nimic și consideră asta ca pe o virtute. Și are dreptate. Format în 50 și 60 era bine să nu ieși în față fără să ai spate. Maică–sa femeie cuminte. A iubit furtunos, dar fantele s–a cărat în Germania de vest sau poate s–a însurat cu una pe măsura epoleților lu’ tac–su. Cel mai probabil a fost ceva mult mai banal. Important este că coitul nu a avut loc. Ea s–a măritat fată mare cu a doua opțiune ca să scape de maică–sa. Pentru ea a fost culmea realizării în viață. A devenit femeie la casa ei. Nu vroia copil. Dar a fost să fie. Chestia a dezgustat–o atît de rău că nu a mai făcut al treilea. Poate nici pe al doilea. Avorturi discrete în locații discrete. Sau cu semnătura medicului din motive strict de sănătate. Acum oblojește uterul făcut franjuri. Iar bărba–su este 24/7 online: știri, discuții, dezbateri. Oare ce o zice ăla despre ministru? Mărește sau nu pensia. Aha! Păi vezi banditul, nu mărește că vrea slujbă la FMI! Știm noi. 20 de milioane de ovule fecundate duse la termen au povestea asta cu infime variații. Unii au crescut la casă, unii la bloc. Unii sînt cazuri sociale din alea de dat la TV cu copiii străzii și unii termină acum al doilea master în străinătate. De la rudele Elenei Ceaușescu pînă la ultimul muritor de foame de lîngă Vaslui diferența era în ce băgau în gură ca să facă căcat și să–l scoată pe la celălalt capăt.

Cu așa o moștenire genetică de unde cultură? Teleenciclopedia la 6 ani pe cînd nu pricepea fiecare al doilea cuvînt, dar era bine să te uiți la emisiune. Și credința nestrămutată că esticii sînt culți pentru că se șterg la cur cu hîrtie cu bucăți de lemn sau cu ziarul. Cultura că ei au citit Șogunul înaintea vecinului. Muzee părăsite. Muzeografi veniți să doarmă peste zi. Cercetare făcută din copiat. Literatura idem. Bagaj de acasă zero. În facultate i–am cunoscut și pe cei cu bagaj negativ, antigravitațional, pluteau de–a dreptul. Nu le trebuie așa ceva. Pierdere de vreme. Note și palma părintească a profesorului pe cap. Sau, exclusiv femei din ce–mi amintesc, cei puși pe spoială. E zero, dar știi ce frumos sclipește? Gata să înghită repede tot ce trebuie pentru a da bine. Scopul e a da bine și nu a afla ceva.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: