Curentul latinist, sau româna a fost o limbă latină dinainte de venirea Romei

Limba română este o limbă latină. Este limba oamenilor de pe granița unor imperii. Și se trage de la daci și de la romani. Și cînd nu se trage de la ei, se trage de la francezi. Care au o altă limbă latină recunoscută. Și nu existau școli. Pentru că românii pînă acum o sută de ani nu își dădeau copiii la școală ca să tragă brazda dreaptă, ca să nu plătească cioban la oi, ca să aibă ce să căsătorească cu interes înainte de împlinirea a 16 ani.

Și vorbeam o dată cu o rusoaică. Și–mi zice rusoaica că ea știe că românii sînt latini. A? Da, da. Pentru că le–au spus la școală cum e cu latina. Și că limba latină s–a păstrat cel mai bine în limba română. Și fata nu era din sfera de influență română. Era mai de la Urali. Deci cum se poate? Și, într–adevăr cum se poate. Limba cultă e greaca. Limba de contact cu vestul este latina. Dar este doar pentru cei care au treabă cu vestul. Foarte puțini mai jos de gradul de domnitor. Limba curentă e turca dacă faci afaceri. Și slavona dacă afacerea ta este dumnezeul înviat ca dovadă că nu i–au găsit corpul. Unde latina la nivel popular?

Păi fuse o chestie drăguță. Au venit revoluțiile de la 1848. Și oamenii au îmbrățișat noua ordine mondială bazată pe conceptul de nații. Un concept atît de căcat că nu poate să fie definit coerent și constant. Și avortonii lepădați de la marile curți, din marile imperii, au descoperit că au un as în mînecă: oamenii de pe granița imperiilor. Fără origini. Fără un ideal. Fără un rege personal. Și hărțile arătau ceva convenabil: latinii, cei mai cul din lume, fuseseră pe acolo. 200 de ani!

Și apare curentul latinist. Curentul latinist nu are ca scop promovarea ideii că româna este o limbă de origine latină. Cum ar spune profesoarele de școala de mai tîrziu: «mare de latinitate într–un ocean de slavism». Pardon? Mare în ocean? E o metaforă. Și ea e o idioată, altfel avea post în minister. Cum zice profetul: acolo unde nu e, nici dumnezeu nu cere. Deci nu pot să cer intelect la una care trăiește pentru a–și lua salariul.

Curentul latinist se ocupă cu latinizarea. Acolo unde dumnezeu n–a dat, sînt niște cărturari care dau. Se introduc cuvinte în limba cultă. Eu, cînd am făcut școala, mi se arătau tabele cu cum se zîce la cîne de la canus în latină trecînd prin portugheză, spaniolă, franceză. Ete că și în română era la fel. Doar că aceștia au modelat limba. Limba cultă. Limba religioasă nu e același lucru. Mi–a dat un legionar să văd niște călugări cu iubire de dumnezeu. Și am văzut un popă român în Ucraina care pupă orfanii pe gură. Mă rog. Iubire este. Dar cică în greacă erau trei cuvinte care aveau sensuri diferite. Interesant este că o oră de propagandă am văzut–o uitîndu–mă și la alte chestii. Și mai mult auzeam. M–a dat pe spate cît din vocabularul bisericesc este la fel cu cel din ucrainiană, altă limbă latină.

Și curentul latinist are niște tipi care au fost în manual ca exponenți. Și niște alții care nu apar, dar tocmai așa apare latinitatea română încă de dinainte să fi apărut dacii.

Și cică la 1880 curentul latinist moare la fel de subit cum a apărut. Cred și eu. Deja la 1880 își ziceau junimiști și în alte feluri. Iar scopul de latinizare dispăruse. Acum era scopul naționalist, bazat pe latinizare. Procesul a continuat pînă la venirea sovieticilor cînd, prin ridicarea în istorie a Statelor Unite, lumea începe să treacă la engleză. Un curent care nu prinsese, deși Take Ionescu și Nicolae Iorga au tras tare să–l introducă în contra celui de francizare.

Următoarea oprire va fi ortografia simplificată, pentru a nu își mai bate capul limba cu arhaismele. Corect. La limbă nouă, ortografie nouă. Procesul continuă și astăzi, vezi diferențele semnificative de vorbire dintre româna de interbelic și româna post–sovietizare.

Anunțuri
Etichetat ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: