Constantin Rădulescu Motru

Constantin Rădulescu Motru este un alt pluridisciplinar. A făcut multe. A făcut prost. Dar a fost între primii. Ura! Este vorba de o dejecție. De un produs exemplar al nepotismului ca mai toate starletele culturale marca România. Încep să văd că românii nu sînt corupți de toți «alții» care trec prin zona lor de interes. Încep să cred că sovieticii au fost un factor civilizator unic în istoria zonei. Că progresele făcute de așa numiții comuniști au fost atît de mari că le–a venit românilor greu a crede. Așa că l–au inventat pe Nicolae Ceaușescu. Naționalist feroce. Nu prea cult, ca să nu îi facă de rușine. Agresiv. Expansiv. Limitator în materie de progrese. Dacă sovieticii au venit și au adus cu ei drepturi reproductive pentru femeie, Nicolae Ceaușescu s–a ocupat să fie sincron cu dogma și morala Bisericii Ortodoxe Române, aliatul său de bază. Doar că, atunci cînd nu a mai fost interesant, ca și toate celelalte creații române sau creștine, ortodoxii s–au dezis de Ceaușescu.

Constantin Rădulescu Motru este o altă făcătură a istoriei. Un nimeni devenit faimos. Mă–sa îl face la Butoiești. Unde ea avea terenuri. Bunicul matern, romanticul Ion Butoi, administra cică 300 de pogoane. Iar terenul ăla, o fi înfometat mulți țărani, dar ăștialanții au dus–o bine. Și tac–su a apucat să fie cult. Și fiul a apucat să fie cult. Și dacă nu veneau naționalizările, probabil mai erau niște Motrii mititei care să se facă că studiază pe la una din Universitățile de făcătură ale Rromâniei Mari. Interesant este că pe Constantin îl cheamă Rădulescu–Motru. Pe tac–su îl cheamă Poppescu. Pe mă–sa, Butoi. Nume luat ca și mulți alți copii de băieți de prăvălie. Vezi clanul Bragadiru. Băiatul de prăvălie face șmenuri cu marfa patronului, devine capitalist, investește în distileria de la Bragadiru și astfel apare familia Bragadiru.

Radu Poppescu, cu doi de p, este și el o potaie venită de nicăieri. Într–o lume de un paternalism agresiv, în care toate se fac după relațiile binecuvîntate de biserica unică și numai așa, este produsul coaielor unuia Eufrosin Poteca. Drăguț, nu?

Și Radu Poppescu este cult. E secretarul tăticului. Și tăticul, fiind ierah îi lasă copilului o bursă să studieze în străinătate. Adică în România era, ca toți ceilalți, cult fără școala, dar după ce a slugărit destul, poate să plece să își ia și diplomă ca să fie lumea roz. Și cum pana mea lasă un ierarh moștenire, dacă nu din ciordeala de la cutia milei? Jumătate este pentru familia popii. Jumătate este pentru consumabilele din biserică. Jumătate este pentru ridicarea bisericii domnului. Jumătate este pentru evanghelizare. Și ultimele jumătăți, mai rar întrebuințate, sînt pentru educarea maselor și pentru ajutorarea săracilor. Așa—i că–i biserica mare? Dar nu poate să pupe Răducu taichii bursulica pentru că, surpriză! dificultăti birocratice generate de ministrul Instrucției Publice? Cum adică? Tatăl ierarh cu jurămînt de castitate are copil. Ierarhul cu jurămînt de sărăcie lasă moșteniri familiei. Și statul refuză să plătească. Dar sînt fanarioții care le făceau viața grea românilor care așa mult își doreau cultura că nu aveau gimnazii pe cînd alții își extindeau rețeaua de Universități.

Micuțul Poppescu, devenit Rădulescu, probabil după sistemul rus inexistent în Oltenia, vine la București unde stabliește relații spirituale puternice cu Titu Maiorescu. Nu știu cum e cu spiritualitatea, dar pleacă prin străinătate cu acesta: Austria, Germania, Elveția. Romantic, nu? Și probabil patul îl împărțeau ca să facă economie la bilete. Pentru două luni romantice, Constantin devine cult prin osmoză. Două luni de făcut relații prin Universitățile europene. Nu va avea nici o diplomă. Și se va plimba aiurea. Un semestru aici, unul acolo. De aia nu are diplome. Trei ani la Leipzig. Lucrează în laboratorul unui psiholog. Drăguț, nu? Adică tot studii. Facultate, Universitate, laborator. E vreo diferență? Și dacă e sluga unui psiholog, românii găsesc important să menționeze că tembelul din clanul Butoilor urmează cursuri de fizică, chimie, chiar și fiziologie! Psihiatrie, bineînțeles. Dar și matematică?! Și, fiind naționalist dincolo de rațiune, și cursuri de filologie română. Asta după ce a făcut cursuri la drept, litere și filosofie în România. Un gunoi de felul ăstuia ar fi ridiculizat astăzi pe unde s–ar duce. Cum, nu a terminat nimic? Și cariera? Dar, cumva, nulitatea devine demnă de bust în public.

Și după cursuri de fizică și chimie, Rădulescu, devenit și Motru între timp, se face doctor în filosofie? Și așa un reputat nimeni ce putea să facă? Să producă ceva recunoscut pe oricare din domeniile prin care și–a plimbat curul? Nuuu. Nu e nevoie. Are moșie la Butoiești. 300 de pogoane. Deci, pentru așa un băiat sărac, coroana își face pomană și îi dă o sinecură: bibliotecar la biblioteca Fundației Universitare Carol I. Uau! Și indexa cărțile cum? Că scribii cu biografia nu s–au extaziat să menționeze că a intrat vreodată în vreo bibliotecă în străinătate. Apoi, dacă a urmat cursuri de fiziologie, fără să dea examen, este competent să fie directorul Teatrului Național din București. Ca să vezi! Și, bineînțles, un tînăr dintr–o familie așa bine plasată, devine academician pentru nici un merit, ba chiar și președinte. A scris mai multe rebuturi despre Psihologia unuia sau altuia. Dar occidentul invidios nu îl prea citează.

Etichetat , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: