Panait Istrati

Panait Istrati are o istorie mai interesantă. Nu are popi în familie. Mai rău, nu e fată de răzeși, ci băiat de spălătoreasă. Și e și mai rău. E copil de grec, din ăia de nu plăceau legionarii că așa a zis Eminovici. Și unde mai pui că era contrabandist. Și mai e și orfan. Și o zice la predică cu văduvele și orfanii, dar la Panait Istrati nu se pune pentru că nu era produsul unei căsătorii binecuvîntate de popă. Deci neinteresant, dumnezeul patriarhilor nu funcționează pentru el. Deși e pregătit să fie vînzător ambulant citește. Și citește. Nu ca copiii de popă cu care a fost binecuvîntată istoria de făcătură a românilor. El nu este trimis la seminar să devină popă și se întoarce absolvent de filosofie, ministru și academician. Și totuși scrie. Dar ce scrie e nedemn. Nicolae Iorga, unul cu origini sănătoase: părinții care l–au recunoscut plătiseră taxa la popă și dansaseră în jurul mesii, scria:

Opera lui Panait Istrati ne arată elocvent că avem de-a face cu un hamal din portul Brăilei. D-nul Panait Istrati mi-a trimis Kyra Kyralina cu dedicație. Am încercat să o citesc, dar am fost nevoit să arunc cartea imediat; asemenea lucruri nu se pot citi. […] Eu nu-i găsesc absolut nici o calitate. Am spus: avem de a face cu un hamal din portul dunărean

Adică canalia primește o carte pe degeaba. Și se cacă la masa omului. Nici măcar nu ignoră. Acesta nu este Carol 2 ale cărui ouă Nicu Iorga aprecia să le lingă istoric. Nu era rudă de popă. Era un nimeni. Deci mama lui!

Totuși, un volum de Panait Istrati va fi prefațat de Romain Rolland. Îmhî. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură. De fapt, e vorba de un triș. Panait încearcă să se sinucidă și în buzunarul lui se găsește o scrisoare netrimisă către RR. Partea asta e omisă de naționaliști. Dar faptul rămîne. Iorga și Maiorescu au fost profund apreciați de toți cei de la care aceștia au cumpărat diplome. Nu și de alții. Față de Nicu Iorga, Panait Istrati merge în Uniunea Sovietică și este deziluzionat se pare. Nicu Iorga era gata să omoare legionari, comuniști, țărani, orice s–ar fi pus în calea acumulării lui de moșii. Ideologia este secundară. Ce contează este inventarea unui trecut glorios. Întîi familiei lui. Apoi monarhului lui. Și nației cu care se identifică.

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: