Valerian Trifa

Valerian Trifa, pornit în destinul lui creștin ca Viorel Trifa, a fost cleric, fascist, legionar, unui din inițiatorii pogromului de la București, arhiepiscop pentru Biserica Ortodoxă Legionară Română în Statele Unite și cetățean american pînă și americanilor li s–a luat de inteligența lui sclipitoare și a trebuit să o taie rapid în Portugalia.

E băiat de dascăl, cum altcumva? Adică de om care știe să se iscălească, dar e totuși prea idiot ca să intre la fabrica de popi. Și nepot de popă. Frumos. Ăla care a pornit Oastea Domnului. Ceva și mai frumos. Una din puținele secte fanatice plecate din ortodoxie. Deobicei se pleacă din protestanți–neoprotestanți. Dar uite că erau și unii care nu erau mulțumiți cu cît de militantă era biserica ortodoxă.

A studiat multe la viața lui, dar doar teologia se pare că a terminat–o la nou fondata Universitate din Chișinău. Cum devine interesant acest puță bleagă? Păi a dat pe goarnă mai multe declarații care au incitat, bineînțeles nu singurul, și generat pogromul de la București. Ăsta da spiritul păcii și al împăcării propovăduit de o biserică legionară. Bineînțeles nimeni nu l–a afurisit pe ăsta. Și nimeni nu l–a excomunicat. Vă reamintesc, de la marea schismă din 1054, ortodoxii excomunică doar pe aceia care refuză să îi lase să se umple de bani sau nu îi ajută să își salveze mulți bani. Cum Valerian Trifa a creat probleme doar evreilor și mort nu a fost nici un creștin bogat, biserica îl consideră demn de iubirea sa. Doar a propovăduit ceea ce oferă biserica ortodoxă de vreo două mii de ani.

E cazat în Germania. Dar după aia ce să facă? Păi este ajutat de un suflet milos care a ajutat pe mulți să moară și să scape de averile lor lumești. Unul Visarion Puiu. Mitropolit autonumit de Viena. Apoi de Paris. Ete ce viață de chin! Din ăștia care au trăit în România ce ar fi vrut și ei așa un regim de exterminare: plimbări prin toată Europa pe cînd soldații sovietici făceau ce făcuseră soldații români înainte.

Și ajunge popa Trifu la America. Și are și pe acolo activitate de împrăștiat iubirea domnului lor Isus Cristos. Care a murit pe cruce, nu ca popimea care se îngrașă prin occidentul decadent. Ăla mort sufletește. Pe care trebuie să știi să–l urăști. Vezi nemuritorul afacerist Dumitru Stăniloaie.

Doar că, față de români, pe care îi durea în cur de legionari, în State este și un nene: Charles Kremer. Care investighează activitatea apostolică a sfîntului Valerian Trifa. Și îi anunță pe americani că ei cazează și asistă social un nazist, prieten al lui Hitler. Mîndrul legionar, devine un simplu legionar. Începe să anunțe că discursurile nu erau ale lui. Că el nu a făcut nimic. Că vederea trimisă cu limbi în cur lui Himmler, semnată Viorel Trifa, nu ar fi a lui. Doar că activitatea asta de cioară legionară nu funcționează. Deja erau alte standarde. Și legiștii stabilesc că vederea are întîmplător o amprentă de–a șobolanului verde. Biserica tot nu se dezice de așa un demn slujitor. Dacă catolicii au în cîrcă pedofilia și ajutatul naziștilor, se pare că și ortodoxii au asta. Doar că ortodoxii știu să ascundă mai bine rahatul.

Doar că dumnezeul ăstora care fac tărăboi duminica cu clopote și rugăciuni în boxe l–a ajutat pe supusul lui turbat. După ce a mai frecat menta vreo 3 ani popa prin state, a fost lăsat să plece, să se refugieze în Portugalia. Oare cîți din cei care trăiau în România în 1980 ar fi vrut să mai stea și ei într–o Americă în care nu fuseseră niciodată?

Și în Portugalia? În Portugalia nu e dorit. Dar e lăsat să stea. Oare cîți români din cei care stăteau în România lui 1982 și–ar fi dorit o astfel de ședere persecutată? Și ghici ce? La 72 de ani porcul sucombă. Pentru că nu i se pusese o stea pe haină, portughezii nu au știut pe cine cheltuie banii și eforturile și au încercat să–l resusciteze după un atac cardiac. Legile pe care cîinele ăsta le susținuse și promovase spuneau că evreii să fie tratați doar de evrei și medicii evrei să fie excluși din Ordinul Medicilor. El nu a păpat niciodată din doctoria lui. Și nici nu a sfîrștit la abator agățat în cîrligele de metal să scrie că e necușăr pe el.

Și cică sfîntul mucenic cel mult iubit al patriarhiei române a fost o biată victimă. A avut de ales între a fi pro–sovietic sau pro–nazism. Serios? De aia a luat cuvîntul?

Etichetat , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: