Ion Agârbiceanu

Și lupta sovieticilor cu bisericile creștine dreptmăritoare s–a dat pe viață și pe moarte. Se aleg patriarhi sub comuniști. Se distrug 40 și ceva de biserici, dar altele sînt conservate și trec în grija statului, pe banii statului. Nicolae Ceaușescu urăște biserica și totuși are poze cu popi în costumație de Halloween completă, inclusiv cu năframa prinsă la căciulă. Dar, stai, greco–catolicii au avut de suferit. Serios? De la sovietici? Nu de la ortodoxii care, în mintea lor, își luau înapoi ce era al lor și fusese răpit de uniație și papă? Popa Agârbiceanu era în manuale. Popa Agârbiceanu se afișa în costumație completă și cu barbă de patriarh. Și? A fost premiat și serbat de ziua lui la fel cu răspopitul Arghezi.

Ilie Cleopa poza în anticomunist și Nicolae Ceaușescu poza în ateu, dar amîndoi colaborau, unul de jos în sus și unul de sus în jos, pentru promovarea cauzei naționalismului orb. Și care era diferența? Nu se lăudau popii cu canonul si penitența? Doar pentru că au avut niște decenii în care mulți și–au luat propria doctorie ajutîndu–i să scape de o moarte timpurie de la excesul de carne, vin și viață bună în sedentarism, dîndu–ne niște Iustin Pârvu mort la 90 și ceva de ani, asta nu e tocmai persecuția bisericii.

Nu de alta, dar am auzit de mulți evrei și țigani care și–ar fi dorit o astfel de persecuție, d–aia de Arsenie Boca și Bartolomeu Anania, un canon din ăla de zeci de ani de umblat creanga pe bani statului pînă în America și Honolulu. Majoritatea romilor cu care m–am intersectat în ultimii 10 ani și ale căror povești le–am auzit, cu bucurie ar fi dat canonul unui gunoi legionar ca Calciu Dumitreasa să nu aibă ei frigider în casă, pe care nu îl au, dar să stea pe banii altora în State. Căci care e diferența între sfinții făcători de minuni ai românilor și ghicitoarea romilor? Diferența este majoritatea. Popa are prăvălie, are monopol pe lumînari, salariu de la stat, poate și casă parohială cu teve și internet. Atît. Altfel vînd aceleași descîntece de doi lei pentru creduli de un leu jumate.

Etichetat , , , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: