Paul Goma

Paul Goma, deși nu e popă, are parte și el de o hagiografie. Și încă n–a murit se pare. Dar nu înseamnă că nu e bun de așa ceva. El, în liceu, este anchetat de Securitate. Pentru ce? Pentru că susținuse în școală cauza unor persoane anchetate. Cum? Bîrfea? A făcut o frescă murală comparabilă cu Guernica, dar distrusă de Securitate? Cum? Ce persoane? Unele. Mai confortabil. Dacă se scrie care, poate se scrie și de ce erau. Dacă se scrie de ce erau la Securitate, poate se scrie și ce interes avea Paul Goma. Și pică castelul de cărți de joc. Important este să rețineți cuvintele cheie «anchetat» și «Securitate». Toate sînt necesare pentru a–ți lua tresele de sfînt al rezistenței anticeaușiste. Și care au fost consecințele? Ca și Tudor Platon, a fost exmatriculat. Dar nu oricum. Ci din toate liceele din țară. Chiar și la alea la care nu a fost înscris. Adică era un blestem. Să nu mai termine liceul. Și așa se face că doar în Făgăraș s–a găsit un director legionar gata să–l ia. Dar nu se invalidează teza cu «toate liceele din țară»? Aparent nu. Nu pentru o minte românească. Și stigma atingerii de către Securitate era așa nasoală că din prima s–a înschis nu la una, ci la două instituții pentru studii superioare. Și nu doar s–a înscris, a și fost primit. E 1954, din anii purificărilor sovietice. În 1956 va fi ultima rundă de săltat și băgat în beci legionarii și ceilalți opozanți politici din vremea războiului. Și unde ăia au făcut pînă la amnistia din ’64 un sejur de patru stele, pensiune all inclusive, la Aiud și canal, ăsta e cu domiciliul forțat în Bărăgan.

Și așa revoluționar era Paul Goma că dacă și–a predat carnetul de UTM, singur a venit să–l ceară pe ăla de UTC.

Stai o clipă! Cică dacă aveai legături cu Europa Liberă trimiteau escadroanele morții să te căsăpească. Căci Europa Liberă era anatema. Pentru Horia Sima nu s–a dus nimeni. Și Paul Goma este citit la Europa Liberă, dar în 1977 publică în România Literară. Ceva nu se pupă. Dizident? Da. Pentru că i se retrage cetățenia și i se dă avînt în Paris. Unde, ca luptător anticomunist participă la Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România. Dar nu înțeleg cum a sprijinit finanțarea. Din ajutorul social dat de francezi? Din valiza cu dolari pe care i–o dădea Securistul pentru informări?

Și totuși are cetățenie română. Și moldoveană.

Și totuși. Cum expediezi romane în occident? Le trimiți pe adresa Editura Anticomunistă, Stada Speranției, Capitala pulii, Țara vest? Și cum pana mea le trimiți? Le scrii pe bob de orez și le bagi în curul porumbeilor călători sperînd că nu ți le vor căca pe drum? Adică un roman e ceva mare. E mai mare ca o nuvelă, genul literar al lui Agârbiceanu. Și corespondența este examinată. Mai ales cea externă. Să cred că securiștii evitau coletele pentru că era prea mult de scris în raport? Că au citit ce a scris și nu au făcut raport pentru că nu știau să facă rezumatul școlar? Că nu s–a găsit nici un ofițer să poată să citească atîtea cuvinte la un loc? Și oare străinii ăia erau fluenți în română? Sau e vorba de un întreg club care scrie și traduce apoi expediază pe nașpa romane mediocre?

Într–un final Paul Goma se consolează că românii dețin adevărul. Și că evreii au sedus occidentul cu cîntecul lor de siernă despre Holocaust, cauza marginalizării unei Românii mărginașe cu o cultură minoră făcută din genii de la 22 de ani. Și istoria? Istoria este contrafăcută de evrei pentru ca românii sa nu poată să se adape de la izvorul științei oferit de Iorga, Xenopol și alții.

Anunțuri
Etichetat , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: