Paul Celan este ciudat în context român

Paul Celan este o personalitate greu de înțeles. Adică revine în Bukovina și asistă la intervențiile sovietice. Moldovenii români ajută pe alții să se relocheze în Siberia pentru binele comun. Și el nu este încîntat. Adică cum? În manualul român scrie că erau evreii care făceau asta celorlalți din răzbunare. Dar Paul Celan nu pare să remarce numărul crescut de evrei sovietici. Apoi trupele române și germane vin. Adică germanii. Și românii ca vidanjori. În manualul român aceste trupe sălbatice sînt numite eliberatoare. Și ce fac eliberatorii? Ard sinagogile și trimit oamenii în ghetouri. Oare cînd au venit sovieticii a fost la fel? Sovieticii, ăia cu ură creștinească în contra creștinilor. Au fost multe biserici incendiate la Iași și București? Toți românii au fost scoși în piața publică și încolonați să meargă spre lagăre? Sau se face tradiționala alba-neagra a istoriei române și existența UNORA care au fost deportați în Siberia și arestarea altora trece de arestarea și deportarea TUTUROR care nu au fugit și s-au ascuns. Și, bineînțeles, magia istorică nu ar funcționa dacă nu s-ar omite complet faptele celor deportați. Ura! Așa apar sfinții închisorilor dintr-o mînă de deținuți de drept comun aliniați la o anumită ideologie.

Paul Celan continuă mărturia unei istorii nescrise și dorit uitate. El trăiește într-un getto, vezi acel Gyr uman, Radu Gyr. Doar că Paul Celan nu ceruse moartea altor oameni și nu militase pentru războiul în contra cîștigătorilor. Paul Celan era evreu. Și asta a fost de ajuns pentru a fi pus de-o parte de către români. Apoi a fost trimis la muncă forțată. Ceva ce Radu Gyr, cu al lui *phisique* de silfidă cu sifoanele la ochi, cumva a scăpat. Dar Radu Gyr nu era evreu.

Paul Celan mai știa ceva. Că a fost trimis la cules și distrus cărți ruse. Oare Armata Roșie în București și Iași s-a dedat la aceleași excese? Sau de vină este superioritatea literaturii române? Poate că era o conspirație evreiască. Evreii, din proprie inițiativă se încolonau și plecau de capul lor prin oraș ca să distrugă cărți. Azi, moldovenii de pe toate parțile Prutului, cînd renasc creștinește, vezi Savatie Baștovoi, nu știu cum să mai laude mujici ruși superstițioși.

Paul Celan încearcă să își avertizeze părinții ce înseamnă români și guvern românesc. Dar nu reușește să îi convingă. Părinții vor fi luați pe 21 iunie 1942 și duș în lagăr în Transnistria, unde două treimi din cei adunați vor muri. Transnistria pe atunci era un important leagăn al culturii române în care română nu fusese auzită prea des. Arhiepiscopul de Transnistria cu locuință încălzită pe banii statului român la Odessa va fi protejat de sfînta Maria, maica domnului dumnezeul creștinilor și va muri de bătrînețe pentru toate păcatele lui în apropiere de Paris, convins că a văzut dreptatea românilor și nedreptatea rușilor și evreilor. Și era și logic ca măicuța domnului Isus să fie cu ură împotriva evreilor, doar ea ce era?

Părinții lui Paul Celan vor supraviețui lagărului român din Transnistria și vor ajunge mai departe în taberele de muncă. În tabără, îți dai seama ce tratament festiv pentru evrei? Unde vor muri. Paul Celan află vestea făcînd cam același gen de relaxare în tabără în Regatul Unit al Românilor. Și, pe bună dreptate, un turbat cu arma în mînă ca Paul Celan trebuia să fie ținut închis pînă au venit sovieticii să îl pună în libertate în 1944. Pe cînd Radu Gyr, blîndul și suavul cu prolaps rectal (oare de la ce?) va fi protejat pînă cînd ura sovietică îl va căuta să îl pună la lucru la jurnalul pentru românii din străinătate. Unde Radu Gyr, ca un Gyr uman ce a fost, va prefera să semneze în nume propriu decît să moară și să lase alți legionari nepedepsiți.

Cum Paul Celan era român, ca și în cazul mult apreciatei de cînd cu premiul Nobel Herta Muller, își TRADUCE lucrările în română pentru publicare.

Și pentru că evreii aduceau cu ei comunismul în România, Paul Celan găsește de cuviință să plece la antisemiții din Viena, decît să mai rămînă între prieteni socialiști și evrei, precum Ghe Ghe Dej și alții.

Notă pentru naționaliști. Martin Heidegger a vrut să se întîlnească cu Paul Celan și l-a și invitat la el. Nu a fost cazul și marelui filosof român cunoscut doar în România, Gabriel Liiceanu.

Reclame
Etichetat , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: