Paul Celan

Într-o discuție cu un oarecare naționalist a răsărit Paul Celan. Interesant. Și ăsta e român?

Născut în Cernăuți. De fapt, Cernăuți este numele românizat al unui oraș multicultural care nu a fost român decît cîțiva ani. Provine dintr-o familie evreiască. Vorbitoare de germană. Știți, evreii ăia răi care refuză să învețe românește în contra cărora au făcut Perlan la gură de la Nicu Iorga pînă la ultimul legionar cu carnet de PMR. De fapt, orașul în care s-a născut fusese invadat cu abia doi ani în urmă de trupele române pentru a realiza ceea ce manualele românești urmau să numească «Marea Unire», primind un teritoriu prin tratate, coercitiv la adresa altora. Azi, în Ucraina.

Tatăl lui Paul Celan era sionist. Știți, din ăia de schimbă popii culori ca cameleonul de la roșu la verde și înapoi la roșu popii legionari cînd predică. Și nu orice fel de sionist, unul care vroia să își educe evreu copilul.

Cînd a renunțat la Sionism, Paul Celan devine socialist. Și este pentru republica spaniolă, știți aia în contra căreia s-au dus Moța și Marin să apere cauza creștinătății. Deci, într-un fel, Paul Celan este antiteza unui Gyr ca Radu Gyr.

Paul a învățat la un liceu cu un nume care reprezenta o tradiție în învățămîntul local: Marele Voievod Mihai. Căci pînă și astăzi ucrainienii se întreabă cum de Mihai Vodă nu fu rutean.

Față de românii de marcă, vezi Nicu Iorga deja menționat în text, Paul Celan nu avea cum să fie inteligent în România, fie ea mare sau mică, tare sau apoasă. Nu era rubedenie de popă. Nu se împărtășea des cu carnea și sîngele unui evreu de secol unu. Nu avea rude inspectori de școală. Și, nici ca zeci de Veronici Micle, nu s-a însurat cu un inspector bătrîn care să-i dea bacalaureatul primul în clasă. Deci a absolvit și atît. Nu tu promisiuni de academie, nu tu magna cum laude.

Ce nu pot înțelege la acest incult Paul Celan este cum a putut să fie în perioada Nopții de Cristal la Berlin și nu a putut să scrie scrisoare acasă că de acum este hitlerist. Cît de încuiați pot să fie evreii ăștia? Numai profitul personal și al rudelor apropiate care și-au pierdut afacerea pot să vadă? Nu putea să vadă peisajul mai larg, mai roz al unchiului mort la Birkenau pentru păcatul de a se fi născut cu rude evrei?

Etichetat , , , ,

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: