Murdari

București. A trecut zăpada. Aerul e uscat. Aștept într-o stație. Privirea umblă pe asfalt. În Germania, Olanda, cam peste tot în Europa aș putea să îmi port teneșii albi. E de ajuns de cald. Nu a mai nins sau plouat de cîteva zile. Dar e un jeg! Nu e tocmai ca în găurile din care au ieșit majoritatea care se umblă prin Bucale. Dar e un jeg! Nămol. Bălți. Apă stătută. E bine că e frig că nu pute. Vara pute a hoit. Și a resturi menajere în stare avansată de fermentare. Nici atunci nu plouă. Dar orice e alb iese gri pînă la sfîrșitul zilei. Muci, tricouri, probabil și respirația. Teneși albi? Dacă ești tîmpit! Teneșii albi sînt pentru Germania, Olanda, cam peste tot în Europa. Nu și în capătul ăsta al unei lumi cvasisferice.

Mă uit în jur. Unul a parcat în zona verde. Nu a mai fost verde de vreo 10, poate 15 ani. E un pămînt bătătorit. Cam cum erau drumurile urmașilor slavi ai Romei acum niște ani. Striațiile de pe roțile țăranului vor acumula resturi de ce or fi acolo și le vor repartiza uniform prin bălți cale de cîțiva kilometri. Altul flegmează. Mă gîndesc ce progrese majore au făcut românii de cînd s-au găsit urmașii futaiului la distanță dintre Traian și Decebal. Acum nici un secol se căcau în stradă și doar boierii aveau fose. Diferența între vidanjori și restul populației era că primii erau profesioniști, ei erau plătiți pentru a se scălda în căcatul altora. Pentru ceialți se cheamă viață. Niște ageami!

Americani, nemți, șa cară gunoiul în saci închiși bine. Sortează gunoiul înainte să-l bage în saci. Dacă au curte au și un loc unde prepară pămînt de flori din resturi vegetale și șervețele de nas. Se spală de cîteva ori pe zi. Au haine de lucru și haine de nelucru. Uneori mai au și alte haine, dar acelea sînt specializate: haine de schi, haine de atletism, șa. Nici unul din ăștia nu am găsit să dovedească științific evoluția unei nații după curățenie. Caută la altele: pedeapsa capitală, rata violurilor, rata morții materne la naștere, șa.

Românii au haine de afară, haine de înăuntru, haine de teatru, haine de noapte, haine de biserică, haine de discotecă. Haine. Și pantofi. Toată parașuta are măcar 5 perechi de ciubote. Ei pun tot gunoiul la dospit la un loc. Dacă gunoiul e în saci, sacii se vor rupe pe jgheabul de la ghenă pentru că sînt foarte subțiri, ieftini. Mașina de gunoi vine la fel și iarna cînd e îngheț și vara cînd sînt peste 40 de grade în cămăruța unde se colectează resturile. Orașele put. Zona de la gunoi pute. Muște, cîini, pisici, copii. Mereu e vre-unul să-mi atragă atenția că sînt copii de țigani. Bravo! Românii se spală în povești și basme. Căci pe care întrebi se plînge de cum put românii în autobuz. Dar românii evaluează ailante nații după miros. Toți au întîlnit neamțul care pute. Și asta este proba indubitabilă a inferiorității.

Și teneșii mei albi? Rămîn o marfă pentru bagaj de cală. Cînd ajung în lumea spălată, mă încalț cu ei. Sînt comozi. Și arată mișto. Dar nu sînt ceva pentru România.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: