Bună dimineața București

Punctuația țărăneilor este «Bună dimineața, București!». Mă rog. Software DTP de secolul 21 pentru a scoate o paginare de foaia lui Pache Protopopescu cu pașoptiștii. Mișto. Mai mult text centrat că așa i-a învățat la școală că dă frumos. Se cheamă «Ziarul cu care ne trezim», dar e lunar. Aaa! Adică e un fel de deșteaptă-te române. Mișto. Asta se vede și jos, la colțul de cerșetoreală: «Dați un leu pentru ziar, ca să intre la tipar!», cu aceiași punctuație de tot căcatul. Și mențiunea «Donație ziar» ca să nu creadă că sînt plăți pentru vre-una din onoratele doamne care au fătat redacția. Căci, uitîndu-mă la poze, mă întrebam cîte pule a supt doamna mă-sa ca să îi ia copilului aparat foto performant. Nu de alta, dar am văzut imagini foarte bune semnate Getty Images și văd bășinile ăstora toate semnate, ba chiar unul și-a pus și frumoasă emblemă, parcă ar publica pe Blogspot cu Dinu Caca Lazăr și îi e frică să nu îi fure tîlharii pozulica.

Ca să fii sigur că este scoasă de români, ai mențiunea «Publicație lunară gratuită, ediată în timpul liber». Ooo! Ne detașăm. Arată ca un căcat, rezoluție de Informația Bucureștilor, anii 70, hîrtie de Dimineața, anii 90, dar asta numai pentru că e editată în timpul liber. Altfel ar fi arătat ca Punctum al lui Cosmin Bumbuț. Să fim serioși! Față de ăstia, CB este un dumnezeu.

Din fițuica asta nici bună să te ștergi la cur aflu că Societatea Română face progrese amețitoare. Securiștii de la ArCuB au teatru. Ha! Categoria «unde ne simțim bine?». Întîi Gogol, acel luptător pentru dreptatea colectivizării. Și apoi, nemuritorii Ilf și Petrov care ne amintesc că în viață există mai mult decît un bec de 25W atîrnat de o sîrmă, există și kilul de salam. Într-adevăr, cultura s-a opus de cînd se știe regimului criptocomunist.

Dar cine scoate 8 pagini cu omagiul adus eminescului?

«Suntem un grup de oameni care au înțeles că un oraș nu este doar un spațiu de locuit, ci spațiul vital al unei comunități». Adică «nu doar» nu implică în capul lor un «ci și». Și ce fel de spațiu? Vital. Mda.

«[…] ne interesează ce se întîmplă cu el și cu locuitorii lui». Să moară mă-sa lu care a scris asta de cancer la prostată ca să știe toată lumea că tac-su era un homosexual! 8 foi. Prima e titlul. O treime. O poză proastă. O treime. Cuprinsul și cerșitul. O treime. Ultima pagină: concursul emisiunii cu tombolă și spirit naționalist. Republicarea informației despre evenimente culturale din alte reviste gratuite. Și altă secvență de stat cu mîna întinsă ca orice român care se respectă cînd ajunge la un monument istoric cunoscut din Europa de vest.

Pagina 2 o poză prost centrată și fară nici un dumnezeu. Și coperta unei cărți trimisă de cel care a cumpărat articolul. De fapt, două spoturi publicitare. Nici măcar recenzii, autorii nu au atîta creier și am dubii că au citi mai mult decît emailul cumpărătorului spațiului publicitar.

Pagina 3 altă poză proastă. Și strîmbă, artistic bag seamă. Mă-sa lui autorul nu a supt destule pule cît să îi ia puradelului aparat din ăla mișto care îți arată pe ecran dacă e aparatul orizontal sau nu. Și un alt articol publicitar. De data asta scris direct de la sursă, tocmai ONGul care cerșește atenția.

Cum japitele au făcut ziar despre București, deja avem 4 pagini fără nimic relevant pentru București. Două cărți. Care se pot comanda și în Republica Moldova. Un ONG cu teme generale. Vax. Dar pagina 4, adică a 5a, are ceva relevant pentru București. Unul face greva foamei pentru satul Pungești din inima Bucureștilor. Sloganuri cu «kilu zero al democrației» și. Dar stai, nu e nici un sat în București. E plin de țărani, provinciali, nespălati, mulți născuți chiar în București, dar nici un sat. Pagina următoare!

Pantilimon! Ăsta e cu Bucureștiul. Primul paragraf, fiind un jurnal al unora cărora le pasă de București, descrie pe unde vine Pantilimonu. Paragraful doi este luat de pe un sit. Paragraful trei este o dare de seamă. Paragraful 4 este idem. Ce căca-m-aș e ăsta? Și ce relevanță are? Nu are. Dar încă unul a devenit autor publicat în presa locală. Și avem și știri aici. De la oamenii cărora le pasă de București: Concurs pentru amenajarea zonei Piața Matache și PUZ-uri controversate. Cu referințe pe Internet. Bun! Documentat.

Bravo Mihaela Butacu, Luminița Corneanu, Bogdan Franovici, Dan Ghiță, Teodor Pricop, Ioana Simionescu, Maria Antică (la asta m-am pișat pe mine de rîs), Loredana Brumă, Diana Marinescu, Gabriela Vătafu, Alexe Cristian, Miihai Ciobanu! Salvați Roșia Montană de gazul de șist căcînd 10.000 de exemplare în 8 pagini. O să aprind o lumînare pentru sufletul vostru neprihănit.

Etichetat , , , , , , , , , , ,

6 gânduri despre „Bună dimineața București

 1. Maria Antica spune:

  Mi-ai facut ziua mai buna, really :))

 2. G spune:

  Nu am mai văzut o persoană care să scrie atât de mult și să petreacă atât de puțin timp gândind. Sunt tare curios ce-ți pun ăștia în pastile, probabil un laxativ mental.
  Felicitări, ești un om cu scaun la cap (e cam moale, dar e sigur scaun)!

 3. Probota Vasile spune:

  ” punctuație de tot căcatul.” – aceeasi greseala, „de tot cacatul”, pe care o intalnesti la toti agramatii.

Zi–mi de bine, sau exprimă–te după pofta inimii.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: